eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Szomorúság ellen lopjon fényt a szürkeségbe!

Novembertől márciusig diagnosztizálják a legtöbb olyan beteget, aki téli depresszióban szenved - mondta az InfoRádióban Várszegi Mária. A pszichiáter, alváskutató hozzátette: levertséget sokan éreznek ezekben a hónapokban, de betegséget okozó komolyabb tünetek kevesebb embernél jelentkeznek.

"Az egyszerű rosszkedv nem számít depressziónak, az egy komoly betegség, amelynek több válfaja is létezik. Jól körülhatárolható, ugyanúgy, mint egy tüdőgyulladás" - emelte ki Várszegi Mária.

A pszichiáter, alváskutató elmondta: létezik az úgynevezett téli depresszió, ami november tájékán kezdődik, amikor az időjárási viszonyok; a fény- és mozgáshiány is hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek izolálódnak a saját környezetükben, kedvük sincs kimenni.

Ellenszer a fény

"Régen azt csinálták, akik megtehették, hogy elutaztak napsütéses vidékekre, ott vészelték át ezt a szomorkás időszakot. Semmiképpen nem javasolt az alkoholfogyasztás, mint ahogy a svédek szokták. Segíthet a séta, bizonyosan található olyan időszak, amikor nem csak az áldás hullik a fejünkre. Félórás séta biztosan található egy havas időszakban is a gyönyörű tájban, ez sokat segíthet a depressziós folyamatok megelőzésében" - hívta fel a figyelmet Várszegi Mária. Hozzáfűzte: ki kell használni minden napsütéses időszakot, sőt fényterápiás készülék használata is javasolt.

"Rendezni kell a belső gondolatainkat, a világhoz való viszonyunkat is. Meg kell találnunk, minek örülnénk, erre nincs recept, mindenki mást szeret. A szolárium is hasznos, mert nem vagyunk macik, amelyek téli álmot alszanak. Mindig tartanunk kell a biológiai ritmust, függetlenül attól, hogy kint sötét vagy világos van, ennek szabályozatlansága akár szomorúságot is okozhat. Mindenkinek magával kell megpróbálnia rendezni, lehet változtatni az "én és a világ" viszonyán, ha sikerül, nem leszünk sokszor szomorúak" - hangsúlyozta a pszichiáter, alváskutató.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×