Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szomorúság ellen lopjon fényt a szürkeségbe!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Novembertől márciusig diagnosztizálják a legtöbb olyan beteget, aki téli depresszióban szenved - mondta az InfoRádióban Várszegi Mária. A pszichiáter, alváskutató hozzátette: levertséget sokan éreznek ezekben a hónapokban, de betegséget okozó komolyabb tünetek kevesebb embernél jelentkeznek.

"Az egyszerű rosszkedv nem számít depressziónak, az egy komoly betegség, amelynek több válfaja is létezik. Jól körülhatárolható, ugyanúgy, mint egy tüdőgyulladás" - emelte ki Várszegi Mária.

A pszichiáter, alváskutató elmondta: létezik az úgynevezett téli depresszió, ami november tájékán kezdődik, amikor az időjárási viszonyok; a fény- és mozgáshiány is hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek izolálódnak a saját környezetükben, kedvük sincs kimenni.

Ellenszer a fény

"Régen azt csinálták, akik megtehették, hogy elutaztak napsütéses vidékekre, ott vészelték át ezt a szomorkás időszakot. Semmiképpen nem javasolt az alkoholfogyasztás, mint ahogy a svédek szokták. Segíthet a séta, bizonyosan található olyan időszak, amikor nem csak az áldás hullik a fejünkre. Félórás séta biztosan található egy havas időszakban is a gyönyörű tájban, ez sokat segíthet a depressziós folyamatok megelőzésében" - hívta fel a figyelmet Várszegi Mária. Hozzáfűzte: ki kell használni minden napsütéses időszakot, sőt fényterápiás készülék használata is javasolt.

"Rendezni kell a belső gondolatainkat, a világhoz való viszonyunkat is. Meg kell találnunk, minek örülnénk, erre nincs recept, mindenki mást szeret. A szolárium is hasznos, mert nem vagyunk macik, amelyek téli álmot alszanak. Mindig tartanunk kell a biológiai ritmust, függetlenül attól, hogy kint sötét vagy világos van, ennek szabályozatlansága akár szomorúságot is okozhat. Mindenkinek magával kell megpróbálnia rendezni, lehet változtatni az "én és a világ" viszonyán, ha sikerül, nem leszünk sokszor szomorúak" - hangsúlyozta a pszichiáter, alváskutató.

Hanganyag: Sipos Ildikó