Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Éveket vesznek el az életünkből az illegális szemétégetők - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Idők összeállításából kiderül, hogy Európában 430.000, Magyarországon 12.800 ember veszti életét évente idő előtt részecskeszennyezés miatt. Megfeleződött a várakozási idő a csípő- és térdprotézis-beültetésekre, valamint a szürkehályog-műtétekre - írja a Népszabadság.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy hamarosan újabb állomásához érkezik a bankkartellügy. A lap információja szerint a bankszövetség napokon belül megtámadja a bíróság előtt azt a versenytanácsi határozatot, amelyben információs kartell működtetése miatt a hatóság négymilliárd forint bírságot szabott ki a magyar pénzügyi szereplőket képviselő szervezetre.

A Népszabadság az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján közzétett jelentésre hivatkozva azt írja, megfeleződött a várakozási idő a csípő- és térdprotézis-beültetésekre, valamint a szürkehályog-műtétekre. A várólista-nyilvántartási rendszer adatai alapján 34 618 beteg vár műtéti ellátásra. Az egészségügyi kormányzat tavaly hatmilliárd forintot biztosított a várólisták kurtítására - emlékeztet az újság.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, bő hatvan esztendő múltán "nyerte vissza" nevét a 2. huszárezred egyik Vértesben elesett katonája. A lap minapi, egy véletlenül fellelt
tömegsírról szóló cikke nyomán ugyanis azzal kereste meg a Had- és Kultúrtörténeti Egyesületet egy idős férfi, hogy három fejfára emlékszik az ötvenes évekből, melyek Kapberekpusztán állottak. További részletek a Magyar Nemzetben.

A Népszabadság arról ír, hogy egyes nyugati források szerint Törökország napokon belül offenzívát indíthat az Iszlám Állam észak-szíriai pozíciói ellen. A cél egy üzközőzóna létrehozása lenne. Kérdés azonban, hogy az oroszok megakadályozzák, vagy elnézik ha a török hadsereg benyomul Szíria egy részébe.

A Magyar Idők összeállításából kiderül, hogy Európában 430.000, Magyarországon 12.800 ember veszti életét évente idő előtt részecskeszennyezés miatt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavaly novemberben megjelent jelentése szerint. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője azt is elmondta: a leginkább egészségkárosító légszennyező anyag forrása a háztartási tüzelés, azon belül is az illegális szemétégetés.

A Magyar Nemzet az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztályának legfrissebb statisztikájára hivatkozva arról számol be, hogy tavaly huszonnégy esetben kegyelmezett meg Áder János köztársasági elnök a 816 benyújtott kérvényből. Az arány 2,9 százalék, két éve még csak fél százalék, azaz négy elítélt örülhetett az elnöki kegyelemnek a 753 kérelmezőből.

A Népszabadság szerint Budapesten az idén, jövőre pedig várhatóan már a kisebb településeken is emelkedik az új építésű ingatlanok ára - akár tízszázalékos drágulás sem kizárt. Az új otthonteremtési támogatással megkapható 10 millió forintot voltaképpen a fejlesztőknek fizetik majd ki a leendő tulajdonosok.

A Magyar Nemzet "Kinek fizeti az adót a Pallas Athéné?" címmel közöl egy összeállítást. A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéne alapítványai ugyanis tavaly novemberben Balatonakarattyán megvettek a MÁV-tól egy vízparti, hathektáros üdülőterületet. Az adásvétel pikantériája, hogy Akarattyán a jegybankelnök, Matolcsy György felesége a polgármester, míg a szomszédos Balatonkenesén, amelyről Akarattya levált, a fideszes Tömör István.

A Portfolio a JPMorganre hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt évtizedben az euróövezethez képest lényegesen drágult a munkaerő költsége a közép-kelet-európai országokban, de még így is elég olcsó ahhoz, hogy vonzó célpont legyen a befektetők számára. Azonban nem minden régiós országban volt jelentős a drágulás: Magyarország van például a leginkább lemaradva a munkaerőköltségek konvergenciájában és annak mostani szintje csak nálunk alacsonyabb a 2008-as értékénél.

A Magyar Időkből megtudhatják, hogy történelmi mélyponton a rubel árfolyama. Tegnap reggel az orosz nemzeti valuta 4 százalékot vesztett az értékéből. A Kreml szerint szó sincs a fizetőeszköz összeomlásáról. Moszkva célja, hogy szinten tartsa az ország valutatartalékait.

Hanganyag: Németh Zoltán