eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Együttes ülést tart ma a magyar és a szlovén kormány

Együttes ülést tart ma a szlovéniai Brdo pri Kranjuban a magyar és a szlovén kormány a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Miro Cerar vezetésével.

A ljubljanai kormány korábban közölte: az ülésen a tervek szerint négy megállapodást kötnek és egy közös állásfoglalást is elfogadnak.

A két miniszterelnök felszólal egy üzleti fórumon is, amelyet a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozásokat és a külföldi beruházásokat támogató szlovén ügynökség szervez.

A Balassi Intézet közölte: a Magyar Kultúra Napja alkalmából Orbán Viktor és Miro Cerar új magyar kulturális intézetet nyit meg pénteken Ljubljanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar-szlovén kapcsolatokról az MTI érdeklődésére közölte: a két ország kapcsolatai a gazdaság, a kultúra és kisebbségpolitika területén egy új, intenzívebb együttműködési szakaszba léptek, és ennek eredménye a pénteki kormányzati csúcstalálkozó Brdo pri Kranjuban.

A két kormány különösen érdekelt egyes infrastrukturális projektek megvalósításában, így például a vasúti összeköttetés fejlesztésében és a vasútvonalak modernizálásában, a közúti kapcsolatok fejlesztésében, a határkeresztező gázvezeték és magasfeszültségű határkeresztező távvezeték kiépítésében. Lényeges a magyar bekapcsolódás a koperi kikötő fejlesztésébe, amelyről előrehaladott szakértői egyeztetések folynak jelenleg is.

Az együttműködés más területeken is intenzív, így a mezőgazdaságot, az erdészetet, a turizmust, a kutatás-fejlesztést, valamint a nemzeti kisebbségek támogatását illetően - mutatott rá a tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×