eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Alig marad idejük az óvodapedagógusoknak a gyerekekre

Rendkívüli módon növekedett az óvodapedagógusok adminisztratív terhe, alig marad idő a gyermekekkel való foglalkozásra, ez pedig feszültséget vált ki a dolgozókból - mondta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, aki hozzátette: súlyos szakemberhiány van kialakulóban.

Elég nehéz a helyzetük egyrészt azért, mert az óraszámuk emelkedett: 32 óra a kötelező óraszámuk, de négy órára értesítésre beoszthatók. Másrészt rendkívüli módon növekedtek az egyéb terheik, például az adminisztrációs terhek is, miután a béremelés következtében részt kell vállalniuk az előmeneteli rendszerben, az ellenőrzési rendszerben, és részt kell vállalniuk az önértékelésben is - ismertette Fábián Katalin.

"Azon túl, hogy ez sok adminisztratív terhet jelent, fizikailag is megterheli a kollégákat. Ott tartunk, hogy már alig marad idő a legfontosabb feladatra, a gyerekkel való foglalkozásra" - hangsúlyozta.

"Ha ezt összességében átgondoljuk, akkor érthető, hogy feszültek, idegesek, fáradtak a kollégák, és természetesen ennek a következménye az, hogy hibáznak is" - magyarázta.

Nem a magas gyereklétszám miatt túlterheltek az óvodapedagógusok - hiszen van, ahol nem magas a gyereklétszám - hanem sokkal inkább az intézményben töltendő idő miatt. Nem tud kikapcsolódni, mert helyettesítenie kell, más óvónőket kell látogatnia, az előmeneteli rendszer miatt portfoliót kell írnia, és adminisztrálnia kell lényegesen több dolgot, mint korábban - részletezte az egyesület elnöke.

"Sajnos azt látjuk - és ezt egy felmérés igazolja is -, hogy súlyos óvónőhiány van kibontakozóban. Ebből az következik, hogy tovább romlanak a lehetőségek" - vetítette előre Fábián Katalin.

"Természetesen mindenkinek törekednie kell arra, hogy a legjobbat nyújtsa a gyerekek között, de ettől függetlenül a problémák sokasodnak. Biztos vagyok benne, hogy ez a szülőkre is visszahat, hiszen a szülői is joggal várja el azt, hogy a gyerekével teljes intenzitással foglalkozzon a kolléga. Csakhogy erre sokszor nincs már ereje, és ennek következtében sajnos rossz kezd lenni a hangulat, ami pedig árt a gyerekek nevelésének." - fogalmazott a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke.

Hanganyag: Gödöllei Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×