eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem született konszenzus a budai Várról

Még nincs kormánydöntés arról, mi lesz a Budai Várba költözö minisztériumok jelenlegi épületeinek sorsa - mondta a Miniszterelnökség illetékes államtitkára egy Várkert Bazárban rendezett szimpóziumon. L. Simon László szerint a múzeumok megduplázódnak azzal, hogy a Széchényi Könyvtár vagy a Nemzeti Galéria kiköltözik a Budai Várból, ugyanis ezek új otthonokat kapnak.

A Liget Budapest programért felelős miniszteri biztos szerint a Kúria döntése értelmében már biztossá vált, hogy nem lesz népszavazás a Városliget megújításával összefüggő kormányzati tervekről. Baán László az Örökség Kultúpolitikai Intézet rendezvényén elismerte, hogy eddig lassabban ment az elképzelések megvalósítása, de szerinte a megújult zöldfelület mellett építészetileg a XXI. század találkozik majd a XIX. század végével a Városligetben.

Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti tanszékének tanára, Demszky Gábor volt főpolgármester egykori főépítésze a szimpóziumon vitatta, hogy a Városliget torzó épületei helyén újakat kellene létrehozni. Inkább a park fejlesztését szorgalmazta.

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a Hauszmann Terv alapján megújított Budai Vár nem lesz kormányzati rezidencia, azonban az állam minden bizonnyal használja majd reprezentációs célokra. L. Simon László azt mondta: a minisztériumok esetében felmérték, hogy melyik tárca hol volt korábban. Van már arról is elképzelésük, hogy mi lesz a Széchényi téri Belügy vagy a József Nádor téri nemzetgazdasági minisztérium épületeinek sorsa.

L. Simon László szerint a múzeumok megduplázódnak azzal, hogy az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Nemzeti Galéria kiköltözik a Budai Várból, ugyanis ezek új otthonokat kapnak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×