Nem született konszenzus a budai Várról

InfoRádió / MTI
2016. január 20. 20:26
Még nincs kormánydöntés arról, mi lesz a Budai Várba költözö minisztériumok jelenlegi épületeinek sorsa - mondta a Miniszterelnökség illetékes államtitkára egy Várkert Bazárban rendezett szimpóziumon. L. Simon László szerint a múzeumok megduplázódnak azzal, hogy a Széchényi Könyvtár vagy a Nemzeti Galéria kiköltözik a Budai Várból, ugyanis ezek új otthonokat kapnak.

A Liget Budapest programért felelős miniszteri biztos szerint a Kúria döntése értelmében már biztossá vált, hogy nem lesz népszavazás a Városliget megújításával összefüggő kormányzati tervekről. Baán László az Örökség Kultúpolitikai Intézet rendezvényén elismerte, hogy eddig lassabban ment az elképzelések megvalósítása, de szerinte a megújult zöldfelület mellett építészetileg a XXI. század találkozik majd a XIX. század végével a Városligetben.

Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti tanszékének tanára, Demszky Gábor volt főpolgármester egykori főépítésze a szimpóziumon vitatta, hogy a Városliget torzó épületei helyén újakat kellene létrehozni. Inkább a park fejlesztését szorgalmazta.

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a Hauszmann Terv alapján megújított Budai Vár nem lesz kormányzati rezidencia, azonban az állam minden bizonnyal használja majd reprezentációs célokra. L. Simon László azt mondta: a minisztériumok esetében felmérték, hogy melyik tárca hol volt korábban. Van már arról is elképzelésük, hogy mi lesz a Széchényi téri Belügy vagy a József Nádor téri nemzetgazdasági minisztérium épületeinek sorsa.

L. Simon László szerint a múzeumok megduplázódnak azzal, hogy az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Nemzeti Galéria kiköltözik a Budai Várból, ugyanis ezek új otthonokat kapnak.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást