Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kimutatták itthon is az influenza vírusát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még nincs influenza-járvány Magyarországon, de a betegek száma lassan emelkedik - mondta az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna epidemiológus.

A második héten 8450 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a beérkezett mintákból már kimutatták az influenza A vírusát - jelezte Molnár Zsuzsanna.

Emlékeztett arra, hogy az első héten 7400 beteget regisztráltak, így enyhén emelkedő tendenciáról van szó, ugyanakkor természetesen nem mindenki influenzás közülük.
Molnár Zsuzsanna azt mondta, hogy egyelőre nincs komoly víruscirkuláció, csak elszórt esetekről van szó, így szerinte még mindig érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást.

Az elmúlt héten 14 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban, mint az azt megelőző héten - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a honlapján.

A közlemény szerint influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés, alacsony az influenza aktivitása.

A betegek 21,3 százaléka gyermek, 37,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 30 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az orvosok által beküldött minták közül a legtöbb esetben az influenza A vírusának jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Hanganyag: Domanits András