eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország kiáll Macedónia integrációja mellett

Macedónia nagyon sokat teljesített azért, hogy az EU felgyorsítsa integrációs tárgyalásait az országgal - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozóját megelőző, reggeli informális találkozót követően.

A miniszter szerint Macedónia azért is megérdemli az unió kiemelt figyelmét, mert Európa sokat köszönhet a balkáni országnak a migránsáradat megfékezésében elért jelentős eredményei miatt. Macedónia unión kívüli országként sokkal pozitívabb szerepet töltött be a krízis megoldásában, mint több olyan uniós tagország, amely aktív szerepet játszhatott volna a helyzet gyors kezelésében - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy tiszteletben kell tartani a macedón nép akaratát, hiszen a lakosság már több egymást követő választáson is annak a kormánynak szavazott bizalmat, amellyel az unió megnyugtatóan tud együttműködni.

Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere elmondta, hogy a macedón integrációs tárgyalások témájával nagyon sokáig kivártak az európai politikusok. Az informális munkareggelin a résztvevők mindannyian egyetértettek abban, hogy a kritikus időszakban elővett csatlakozási tárgyalásokat minél hamarabb be kell fejezni, a megállapodást a lehető leghamarabb tető alá kell hozni - hangsúlyozta.

Macedón kollégájának Sebastian Kurz külön megköszönte a menekültválságban betöltött pozitív szerepvállalását, amely nagyon sok gondot vett le nem csak a szomszédos országok, de Németország és Svédország válláról is.

Az osztrák külügyminiszter hozzátette, hogy amennyiben nem lesz átfogó európai válasz és használható cselekvési terv a migránsválságra, akkor nemzeti hatáskörben, tagországi intézkedésekkel kell kezelni azt.

A Magyarország és Ausztria szervezte informális munkareggelit követő tájékoztatón Nikola Poposzki macedón külügyminiszter elmondta, hogy országa teljesítette vállalásait a reformok terén és készen áll az európai integrációra. Hangsúlyozta, hogy derűlátóan tekint az áprilisi választások elé, amely szerinte meg fogja erősíteni az unióhoz való tartozás szándékát.

A külügyminiszter kiemelte: országa már bizonyította az uniónak, hogy határozottan képes fellépni és kezelni a migrációs nyomást. Nikola Poposzki hozzátette, hogy Macedónia továbbra is az unió segítségére lesz a krízis kezelésében, és megköszönte az európai országok, köztük kiemelve Magyarország és Ausztria eddig támogatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×