"Amerikának nem érdeke Európa gyengítése"

Infostart
2016. január 18. 21:30
Az Egyesült Államoknak nem érdeke Európa gyengítése, hiszen a kontinens akkor Oroszország felé fordulna - mondta Magyarics Tamás. Az Amerika-szakértő az InfoRádió Aréna cím műsorában beszélt az amerikai elnök-jelölti kampányt foglalkoztató európai kérdésekről is.

Az Egyesült Államok mindig igyekezett elkerülni, hogy az eurázsiai térséget egyetlen erőközpont uralja, így az amerikai politikának nem lehet érdeke Európa gyengítése - véli Magyarics Tamás.

"Nem tartom azt valószínűnek, hogy az amerikaiak tudatosan meg akarják gyengíteni Európát, mert akkor Európának a logikus partnere Oroszország lenne. És az amerikaiaknak nem érdeke egy orosz-európai szorosabb együttműködés." - fogalmazott az Amerika-szakértő.

Magyarics Tamás szerint az európai politikát egy ideje meghatározó menekültkérdés megosztja az amerikai politikusokat. A republikánusok közt többen kizárnák a bevándorlókat. A legkidolgozottabb tervvel azonban Marco Rubio, republikánus elnökjelölt aspiráns rendelkezik.

"Õ egy kicsit ausztrál-rendszert szeretne bevezetni, ami azt jelenti, hogy érdemek - például családegyesítés - alapján engednének be embereket. Magyarul kimazsoláznák a magasan képzetteket, vagy akár a szakmunkásokat." - véli az Amerika-szakértő.

Ukrajna ügyében a republikánusok sokkal keményebb fellépést sürgetnek Oroszországgal szemben. A szakértő szerint komoly vita folyik arról, hogy az amerikaiak elláthatják-e az ukránokat halálos fegyverekkel.

A demokraták egy kicsit pragmatikusabbak - tette hozzá Magyarics Tamás. Úgy vélik, hogy Oroszország nélkül nem lehet rendezni az ukrajnai helyzetet, és John Kerry külügyminiszterként komoly tárgyalásokat is folytatott az ügyben. Ezeknek azonban jelenleg kevés látható eredménye van.

Hanganyag: Exterde Tibor, Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást