eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tudja, mi számít állatkínzásnak?

Állatkínzás miatt 2011-től tavalyig összesen 48-an kerültek börtönbe - az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádióban elmondta: 2015-ben fél év alatt hat embert ítélt a bíróság letöltendő börtönbüntetésre.

"Míg korábban az állatkínzás szabálysértés volt, és az elkövető pénzbírsággal volt csupán sújtható, addig 2004-től már végrehajtandó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekménnyé vált. Adataink szerint Magyarországon az állatkínzás 1968 óta szabálysértés, az akkori rendelkezések szerint ezt az követte el, aki állatot nyilvánosan, botrányt okozó módon vagy durván bántalmazott, ami ráadásul csak gerinces állatokra vonatkozott. 2004-ig tehát csak szabálysértés volt, eddig azonban több változáson esett a szabályozás. 2004. április 24-e után már a Büntető Törvénykönyv is szabályozni kezdte az állatkínzást és bűncselekménynek minősítette azt" - hangsúlyozta Póta Péter.

A Fővárosi Törvényszék szóvivője ismertette, hogy "a két jogszabály között az volt a lényegi különbség, hogy bűncselekménynek az számít, ha a gerinces állat indokolatlan bántalmazása vagy a vele szembeni bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. A Btk. tehát már azt is büntetni rendelte, ha a bánásmód csupán alkalmas volt arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását okozza, vagyis nem kellett az állatnak elpusztulnia, a bekövetkezését azonban a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelték."

Póta Péter hozzátette: "a Btk. egy új alanyi kört is beépített a szabályozásba, az állattartókat. Azokat rendelte büntetni, akik állattartóként elháziasított emlős vagy veszélyes állatot elűzött, elhagyott vagy kitett. Ez új elkövetést is jelentett a korábbi szabályozáshoz képest. Az elkövetési magatartások jellemzően: a rossz bánásmód; ha a gazda nem viszi orvoshoz, nem látja el a sérülését, nem ápolja vagy nem eteti az állatot. Olyan is előfordult már a bírói gyakorlatunkban, hogy költözés során valaki hátrahagyta az állatát, nem gondoskodott az ellátásáról."

"A jogszabály szerint végrehajtandó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményekről van szó, azonban nagyon széles skálán mozog a kiszabott büntetés; a próbára bocsájtástól egészen a végrehajtandó szabadságvesztésig terjed a kiszabott büntetések sora" - mondta a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×