Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit tegyünk, ha szivárog a szén-monoxid?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szén-monoxid szivárgás esetén több napig is eltarthat, amíg újra lesz egy lakásban melegvíz vagy fűtés. A lakástulajdonosnak ilyen esetben először a kéményseprőket kell értesíteni, majd a gázszolgáltatót kell megkeresnie. Az ügyintézés menetéről Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

"Szén-monoxid szivárgás esetén köteles az ingatlan tulajdonosa megszüntetni a készülék használatát és köteles a területileg illetékes kéményseprő-ipari közszolgáltatótól egy helyszíni vizsgálatot megrendelni. A kéményseprő kollégák a helyszíni vizsgálat során megállapítják, hogy melyek azok a tényezők, amelyek ezt a káreseményt okozhatták, és ennek megfelelően ki fognak adni egy kéményseprő-ipari nyilatkozatot arról, milyen teendői vannak az ügyfélnek, hogy ezt a problémát elhárítsa" - mondta Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szóvivője az InfoRádiónak.

Hozzátette: Budapesten a Főkétüsz esetében a megrendelést online és személyesen is be lehet jelenteni, a műszaki ügyfélszolgálaton. Amennyiben káresemény történt, azt bejelenthetik a call centeren keresztül is, a kollégák ilyen esetben egy megrendelő nyomtatvánnyal fognak a helyszínre kimenni, időpont-egyeztetést követően.

"A bejelentést követően fűtési szezonban meglehetősen gyorsan, néhány napon belül megtörténik a helyszíni vizsgálat. Ha megvan minden szükséges dokumentum, a gázszerelő munkalapja arról, hogy a készüléket megtisztította, akkor néhány napon belül megtörténik a hivatalos kéményseprő-ipari nyilatkozat kiadása, és ezt követően lehet a gázszolgáltatóhoz fordulni" - fogalmazott a szóvivő.

Müller Máté elmondta, hogy a jogszabály szerint három napon belül kell a helyszíni vizsgálatnak megtörténnie, és a megrendelés leadásától számított 3 napon belül, illetve a helyszíni vizsgálatot követő 1 munkanapon belül kell kiadni a kéményseprő-ipari nyilatkozatot. Az ügyfélnek pedig el kell hárítani a problémát, gázszerelő és gépészmérnök bevonásával.

Miután ez megtörtént, ki kell hívni újra a kéményseprő szakembereket, akik megnézik és nyilatkoznak arról, hogy az említett problémák elhárításra kerültek-e. Ezt követően lehet a gázt visszakapcsoltatni. Szerencsés esetben bő egy hétről van szó" - mondta Müller Máté.

Hozzáfűzte: nincs túl sok szén-monoxid mérgezés és szén-monoxid visszaáramlásos eset a fővárosban. Fűtési időszakban fordulnak elő ilyen esetek, de az elmúlt években jogkövetőbbé váltak a budapesti polgárok, és viszonylag kevés az ilyen bejelentés.

Hanganyag: Kálló Izabella