eur:
394.4
usd:
371.63
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Külföldiek spekulatív szándékkal nem vásárolhatnak földet - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország nagyon jó eredményeket ért el a foglalkoztatáspolitikában. Bővíti nyíregyházi gyárát a Lego. A kormányszóvivő szerint a magyar szabályok kizárják, hogy külföldiek spekulatív szándékkal vásároljanak földet.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország nagyon jó eredményeket ért el a foglalkoztatáspolitikában, ezért érdemes megosztania a tapasztalatokat. Varga Mihály Párizsban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet foglalkoztatási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős bizottságának miniszteri szintű ülésén azt mondta: sikerült azt is elérni, hogy a közfoglalkoztatáson keresztül az oda bekerülők 12-13 százalékát vissza tudjuk integrálni az elsődleges munkaerőpiacra. Szólt arról is, hogy Magyarország az egyik legnagyobb mértékben tudta növelni a foglalkoztatási arányokat az OECD-tagállamok közül, és ez jó példa lehet más országok számára.

Bővíti nyíregyházi gyárát a Lego. A 30 milliárd forintos beruházással a cég 1600 fővel növeli munkaerő-állományát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a kormány 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a nyíregyházi beruházáshoz, amely azért is kiemelt jelentőségű, mert egy ilyen mértékű munkahelyteremtés rendkívül fontos az országnak azon a részén.

A kormány minőségi lépést vár az építőipartól, a szektornak is fel kell készülnie a növekvő igényekre - mondta a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár. Lepsényi István az új otthonteremtési program építőipari hatásairól tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a lehetőségeknek maximális hatékonysággal, korszerű technikák és anyagok alkalmazásával kell megfelelni. Ehhez új munkaerőt kell felvenni, kiképezni. Az államtitkár szerint jogos elvárás az építőipar részéről is, hogy a gazdasági fejlődéssel együtt optimalizálódjanak a vállalkozási feltételek.

A kormányszóvivő szerint a magyar szabályok kizárják, hogy külföldiek spekulatív szándékkal vásároljanak földet. Kovács Zoltán azután beszélt erről, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy február közepétől folytatódnak a földárverések. Közölte azt is, hogy több mint 10 külföldi állampolgár juthat földterülethez.

Óvatosságra kéri az Indonéziában tartózkodó magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata, miután az egész országban elsőfokú rendőri készültség lépett érvénybe. Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel követi és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja.

Folytatódik a Fidesz aláírásgyűjtése a kötelező betelepítési kvóta ellen. A kormánypárt frakcióvezetője közölte: eddig 1 millió 800 ezren írták alá a tiltakozást. Kósa Lajos szerint ez azt mutatja, hogy: az emberek elsöprő többsége támogatja a kormányt a kvóta elleni küzdelemben. A politikus szerint jelentős biztonsági kockázatot jelent az illegális migráció, ezért meg kell védeni Európa határait és érdekeit.

Kijelölte a hatóság az Energetikai Központ Zrt. fogyasztóit ellátó szolgáltatókat. Az EDF Démász és az E.ON adott ajánlatot a saját területén lévő fogyasztók ellátására. Az ELMŰ és az ÉMÁSZ területén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az illetékes egyetemes szolgáltatót jelöli ki. Az érintett 14.500 lakossági fogyasztónak nincs teendője a szolgáltató váltással kapcsolatban.

Megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, az új szerveződés hathatós érdekvédelmet szeretne a jövőben folytatni. Az érdekképviselet bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dénes Tamás elnök elmondta, nem találtak olyan szervezetet, amely szerintük megfelelő válaszokat adott volna az egészségügyben meglévő problémákra. Ezek közül elsősorban a rezidensek és a szakorvosok bérrendezését emelte ki.

Semmilyen érdemi megállapodás nem jött létre a köznevelés helyzetéről a szaktárcával - közölte a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint téves helyzetértékelésen alapul az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye, amelyben az eredményes szakmai egyeztetésről számolt be. A pedagógus szakszervezet egy parlamenti vitanap összehívását javasolta, a napokban ennek előkészítése folyt, de érdemi megállapodás nem jött létre.

Végső búcsút vettek Benkó Sándortól, a Benkó Dixieland Band alapítójától. A Kossuth- és Liszt-díjas zenészt több százan kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. A 75 éves korában, december 15-én elhunyt világhírű zenekarvezető, klarinétos emlékét ravatalánál mások mellett Nagy Jenő, a Benkó Dixieland Band egykori alapító tagja, illetve Berki Tamás énekes, a zenekar rendszeres vendégfellépője idézte fel.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×