eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kormányszóvivő: a magyar szabályok kizárják a külföldiek spekulatív célzatú földvásárlását

A magyar szabályok rendkívül szigorúak, gyakorlatilag kizárják, hogy külföldiek spekulatív szándékkal vásároljanak földet - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy február közepétől folytatódnak a földárverések. Közölte azt is, hogy mintegy tucatnyi külföldi állampolgár juthat földterülethez.

Kovács Zoltán az M1-en elmondta: a második kör célja, hogy az első körben el nem kelt, illetve a jogszabályváltozások közepette megváltozott szabályokat betartva újra meghirdessék a földeket. Céljuk, hogy a föld valóban azokhoz kerüljön, akik megművelik, a helyben lakó, életvitelszerűen ebből élő emberekhez - fejtette ki, hangsúlyozva: a kormány elhatározott amellett, hogy minél többen tudjanak - az unió által egyébként elfogadott, illetve a magyar kormány által vallott célok mentén - földből megélni, földdel gazdálkodni.

A kormányszóvivő "igazi sikernek" értékelte, hogy a földárverések során több mint 10 ezer gazda jutott már földhöz. Ehhez képest a külföldiek aránya elenyésző, és ezen állampolgárok jelentős része kettős állampolgár vagy olyan akár évtizedek óta Magyarországon élő ember, akit "nyugodtan számíthatunk magyarnak", nem befektetési, spekulációs szándékkal vásárolt földet, hanem ebből él, a helyi közösség tagja, hozzájárul a foglalkoztatási, a magyar gazdaság, mezőgazdaság szempontjából fontos célok eléréséhez - fejtette ki Kovács Zoltán.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×