eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Budapest mellett Székesfehérvár és Győr is slágerváros lehet

A legjobb munkaerőpiaci helyzetben lévő városokban - így a fővárosban, Székesfehérváron, vagy Győrben - fokozódhat a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) megfelelő új lakások kínálata, és a kereslet is növekedhet, ami az árak emelkedését eredményezheti - közölte az ingatlan.com portál legfrissebb felmérése alapján pénteken.

Az ingatlan.com összeállításában az öt legalacsonyabb relatív munkanélküliségi mutatóval rendelkező városban - Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben vizsgálta az új építésűként hirdetett, 60-150 négyzetméteres lakások átlagárát és átlagos négyzetméterárait. Ezekben a városokban január elején 22-34 millió forint volt a 60-150 négyzetméteres, új építésűként hirdetett lakások átlagára.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, a portál szakértőjét, aki elmondta: a 10 plusz 10 millió forintos támogatást igénylők várhatóan nagyobb számban lesznek azokban a városokban, amelyekben az országos átlag alatti a munkanélküliségi mutató. Hozzátette: országos szinten a 60-150 négyzetméteres új építésű lakások átlagára tavaly 9,3 százalékkal nőtt, az idén pedig részben a csok miatti kereslet nyomán még magasabbak lehetnek az árak.

Az ingatlan.com szakértője szerint a csokra optimalizált budapesti fejlesztések ezért az alacsonyabb telekárakkal rendelkező külső kerületekben indulhatnak meg.

Balogh László szerint a 10+10 millió forintos támogatás bevezetése, és a rendszer átalakítása, kiegészülve a lakásépítés áfájának csökkentésével és az építéshez adott kedvezményekkel felpörgetheti a lakásépítési piacot.

A kínálat élénkülését tükrözik a KSH legfrissebb adatai is: 2015. novemberében 50,1 százalékkal nagyobb értékben kötöttek új szerződéseket a beruházók épületek építésére, mint egy évvel korábban. A jelentős növekedés azért is bíztató, mert tavaly novemberben a vállalkozások még sem a lakásáfa csökkentésével, sem pedig a csok 10+10 milliós kibővítésével nem kalkuláltak. Ennek megfelelően már 2016 végére akár nagyobb számban is megjelenhetnek a piacon a csoknak megfelelő új lakások - véli az ingatlan.com szakértője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×