Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldiek is kaphatnak a CSOK-ból? - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság arról ír, hogy a kormányrendelet szerint a külföldi kérelmezők beadványait is meg kell fontolniuk a bankoknak, így akár ők is részesülhetnek a 10+10 milliós CSOK-támogatásból. A Magyar Idők arról számol be, hogy az otthonteremtési támogatás hatására az ingatlanfejlesztők az irodaházakról átnyergelnek a lakóházépítésre.

Több olyan helyszínen is lakóingatlanok építésébe kezdhetnek ingatlanfejlesztők, ahol eredetileg bérirodaházat terveztek - írja a Magyar Idők. A lap szerint habár általában irodaházzal több bevételre tudnak szert tenni az ingatlanos cégek, az öt százalékra csökkentett forgalmi adó és a jelentősen kibővített otthonteremtési program a társasházakra irányíthatja a figyelmet.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormányrendelet szerint a külföldi kérelmezők beadványait is meg kell fontolniuk a bankoknak, így akár ők is részesülhetnek a 10+10 milliós támogatásból. A lap szerint a lendületesen fejlődő szlovák és román határ menti városokban élők közül ez sokakat ösztönözhet költözésre.

Félmillió önkéntes segíti a civileket - olvasható a Magyar Nemzetben. Két év hanyatlás után újra növekedésnek indult a nonprofit szektor: jelentősen emelkedett a szféra bevétele és a foglalkoztatottak száma is annak ellenére, hogy összbevételt tekintve folyamatosan csökken az állami támogatás aránya - derül ki a lap összesítéséből.

Budapesten emelni fogják a jegyárakat és ritkítják a járatokat, ha a kormány ehhez köti a közösségi közlekedés finanszírozását, és a Fidesz meg is szavazza - mondta a főpolgármester a Népszabadságnak. Tarlós István tegnap az Indexnek arról beszélt, hogy akkor lesz biztosított a tömegközlekedés, ha az állam átveszi az agglomerációs járatok finanszírozását

A kormány nem tervezi az otthoni HIV-tesztek támogatását, ráadásul nem is árulhatják őket a magyarországi patikák, pedig jó minőségűek, megbízhatók, és sokan inkább ezeket választanák, mint az orvosi vizsgálatot - tudta meg a Magyar Nemzet. A HIV-fertőzöttek száma minden évben emelkedik, a kormány mégis alig költ prevencióra - derül ki a cikkből.

Megkerülhetetlen az egyéni teljesítményeket jobban figyelembe vevő javadalmazási rendszer kialakítása - mondta az ELTE kancellárja a Magyar Időknek. Scheuer Gyula úgy fogalmazott: már idén is lesz lehetőség egy kisebb mértékű béremelésre, a jogszabály által garantált 15 százalékon felül is. Az adminisztratív dolgozók bérét egységesítenék, az életpályamodellhez kapcsolódóan pedig az oktatói-kutatói jövedelmeket is rendezni szeretnék.

Nagyot ment tavaly az OTP, de az árfolyamemelkedés idén is folytatódik. A Portfolió szerint az emelkedést nagyrészt az okozza, hogy a befektetők és az elemzők folyamatosan árazzák be az elmúlt hónapok jó híreit, mindig van olyan, akinek a 2016-ra várt magyar felminősítés, a bankadó idei csökkentése vagy a Quaestor-törvény új információ, másrészt az OTP relatíve is érdekes befektetéssé vált a régiós bankokhoz képest.

Bár a tavalyi év komoly átrendeződést hozott a német prémium autók piacán, közel sem biztos, hogy a trend idén is folytatódik - írja a napi.hu. A legkisebb növekedést és egyben a legalacsonyabb értékesítési volument az Audi érte el, második helyen a Mercedes majd a BMW.

A 2016-tól érvényben lévő új szabályozás szerint a munkavállaló - lakhelyétől függetlenül - már akkor is kaphat benzintámogatást, ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van. De akad más változás is az utazás költségtérítésére vonatkozó törvényben, a részleteket a Pénzcentrum gyűjtötte össze.

Hanganyag: Seres Gerda