eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szívférgesség pusztít a Holt-Tiszán

Három civil szervezet fogott össze a szegedi Holt Tisza rehabilitációjáért és a szívférgesség megállításáért. A szennyezett területről és a szúnyogok terjesztette kórról Fehér Anna Magda kérdezte Rengei Antal szegedi állatorvost. Rengei Antal szegedi állatorvost hallották.

"A külvárosi részen található a holtág, igazi sásas-nádas, dzsumbujos terület, ami szúnyoglelőhelynek zseniális, de semmilyen használatra nem alkalmas, mert valódi őskáosz. Nagyon vastag már az iszapréteg ebben a valaha még élő vízben" - fogalmazott Rengei Antal szegedi állatorvos az InfoRádiónak.

Kétmilliárd forintot kellene szerezni a terület rehabilitációjára, különösen azért, mert felütötte a fejét a kutyákat támadó szívférgesség.

"Kiderült, hogy sokféle szúnyogfaj képes terjeszteni ma már ezt a kórt, mert a kintről bekerült szúnyogfajok átoltották a hazai szúnyogpopulációba a betegséget. Ezért is mondtam a sajtótájékoztatón, hogy nem fogunk többé megszabadulni ettől a betegségtől. A hazai szúnyogfajok közül sokféle szúnyogfaj képes továbbadni" - hangsúlyozta az állatorvos.

Mint mondta, 2013-ban történt az első eset, amely nagy nyilvánosságot kapott, az első ilyen kutyákat ezen a területen fogták be. Nagyon komoly háttérkutatás indult el, több mint ezer vizsgálatot végeztek a tavalyi évben és több mint 10 százalékos fertőzöttséget találtak.

"Sajnos az embert is megfertőzi ez a kórokozó, de szerencsére a szívférgek szempontjából mi vakvágány vagyunk, és nem fejlődnek 25-30 centis férgek a tüdőartériánkban vagy a szív jobb üregében, mint a kutyákban. Bennünk nem fejlődik ki és nem is szaporodik" - mondta Rengei Antal.

Hozzátette azonban, hogy a bőrférgesség is problémát jelent.

"Sajnos a mi vidékünkön mindkettővel fertőzött a szúnyogpopuláció, és a bőrférgek emberben is kialakulnak, 15-20 centis férgekké, és vándorolnak a szervezetben, mindenhová eljutva. A megelőzésben két irány van: az egyik és legfontosabb, ha eleve nincsen szúnyog, vagy sokkal kisebb a szúnyogpopuláció, akkor sokkal kisebb a fertőzési lehetőség. Szerintem ez az alfája és ómegája első körben a védekezésnek. A másik módszer pedig az, hogy a fertőző szúnyog vérszívása útján bejuttatott kórokozót meg kell ölni, még mielőtt kialakulna belőle a felnőtt szívféreg. Erre vannak nagyon jó szerek, ez a megelőzés a legfontosabb" - hangsúlyozta az állatorvos.

Rámutatott: többé nem fog eltűnni ez a betegség, és évről évre 20 kilométert megy föl észak felé, tehát néhány éven belül az ország egész területe fertőzött lesz. Ezért a kutyáknak havonta kell a megfelelő készítményt adni, ami a megelőzést szolgálja.

"Az éghajlatváltozás problémájáról van szó. Csak a mediterrán vagy még melegebb égöveken volt jelen korábban ez a betegség, onnan került át hozzánk és sajnos az a baj, hogy ma már megtalálja az életfeltételét" - mondta Rengi Antal.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×