eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

DK: Orbán Viktor önkérnyuralomra tör a terrorfenyegetettségre hivatkozva

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök a terrorfenyegettségre hivatkozva tervezi az alaptörvény módosítását, annak valódi célja azonban a teljes önkényuralmi hatalom megszerzése.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányoldal által tervezett alkotmánymódosítás egyebek mellett lehetővé teheti, hogy a kabinet betiltson ellenzéki médiatermékeket, megszüntessen jogvédő civil szervezeteket, továbbá betörhessen magánlakásokba és elhalaszthassa a választásokat.

A DK szerint a kezdeményezés nem a terrorfenyegetettségről, hanem az "országot hatodik éve kirabló kormány" hatalmának növeléséről szól.

"Gyakorlatilag csak Orbán Viktor fantáziája szabhat határt annak, hogy mit tehet meg a kormány" - folytatta Gréczy Zsolt, aki szerint "a korlátlan hatalom célját csak diktatúrák és diktátorok tűzik maguk elé, ez az alkotmánymódosítás nem a terrorfenyegettségről szól, hanem Orbán Viktor korlátlan hatalmáról, arról, hogy a terorra hivatkozva bármit megtehessen saját hazája és a magyarok ellen".

Az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, aki ehhez asszisztál, az hozzájárul a demokrácia utolsó pilléreinek lebontásához. A DK ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP nem zárkózott el az alkotmánymódosítástól.

Gréczy Zsolt elmondta azt is, a DK nem veszt részt a "fideszes pártkatonákkal" feltöltött Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásában és remélik, hogy ebben más demokratikus ellenzéki erő sem "kollaborál" a kormányoldallal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×