Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tömeges megbetegedés Halásztelken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem nyitott ki ma sem az iskola, sem az óvoda Halásztelken, ahol több mint 50 ember, zömmel gyerekek betegedtek meg. A hányás és hasmenés okait a hatóság még vizsgálják, felmerült az ételmérgezés gyanúja is - mondta el Szentgyörgyi József, Halásztelek polgármestere az InfoRádiónak.

"Péntek délután jelezték nekem a lakosok és a képviselők, hogy nagyon sokan mennek az ügyeletre hányingerrel, hasmenéssel, fejfájással, enyhe lázzal. Bementem az ügyeletre, hogy megnézzem, mi a helyzet, és valóban több mint 15-en várakoztak ellátásra azonos tünetekkel" - számolt be a történtekről Szentgyörgyi József, Halásztelek polgármestere az InfoRádiónak.

Mint mondta, ekkor berendelte az egyik háziorvost, hogy felgyorsítsa az ügyeleti ellátást. Éjjel fél 2-ig körülbelül 50 beteget láttak el, ugyanazokkal a tünetekkel. Egy szigetszentmiklósi kislánynak egy napot kellett eltöltenie infúzión a Szent László Kórházban.

"Szombaton már csak olyanok jöttek be, akik beszámoltak arról, hogy túl vannak a hányásos betegségen. Mi először arra gyanakodtunk, hogy ételmérgezés lehet, mert nagyrészt iskolások és óvodások körében jelentkezett a megbetegedés. De nagyon sok olyan beteg is bejött, akinek nincs köze az iskolához, vagy nem étkezett az iskolában" - fogalmazott Szentgyörgyi József.

Hozzátette: az iskolát és az óvodát bezárták, nincsen tanítás és óvodai foglalkozás. Most takarítás és fertőtlenítés folyik az önkormányzati iskolában, ahová 750 gyerek jár, illetve a 3 óvodában, ahová 450 óvodás jár összesen. Közölte: ha nem tudnak étkezést adni a gyerekeknek, kétségessé válik az intézmények megnyitása. Nem biztosítottak ügyeletet sem, a szülők kénytelenek voltak saját erőből megoldani az elhelyezésüket.

"Azért gondolkodtunk így, mert kisebb kockázatnak tartottuk, ha 1 napra bezárunk és arra számítottunk, hogy másnap ki tudunk nyitni. A bölcsődékben nem volt ilyen tünet, ott kinyitottak reggel, az óvodákban csak egyetlen dajkánk volt, aki megbetegedett, nem jelentkezett a betegség olyan mértékben, mint az iskolai dolgozóknál. De a többség ma bejött dolgozni, tehát a takarításban és fertőtlenítésben mindenki kiveszi a részét. Csak egy-egy dolgozóról tudok, aki nem jött be, mert úgy érezte, hogy még nincsen jól" - mondta Halásztelek polgármestere az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kálló Izabella