eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Õk hiányoznak a magyar egészségügyből - lapszemle

A Magyar Idők azt írja, hogy már nem tizenkilenc, hanem csak tizennégy olyan terület van, ahol a szükségesnél alacsonyabb az orvoslétszám. A Népszabadságban viszont arról olvashatnak, hogy húszezer ápoló hiányzik a szakmából.

A Magyar Idők az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy ezúttal már nem tizenkilenc, hanem csak tizennégy olyan terület van, ahol a szükségesnél alacsonyabb az orvoslétszám. Budapesten az országosnál jobb a helyzet, de még itt is kilenc szakmában van hiány. Ezek az érsebészet, a fül- orr-gégészet, a pszichiátria, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az ortopédia-traumatológia, az orvosi mikrobiológia, a nefrológia, a transzfuziológia és az igazságügyi orvostan.

A Népszabadságban viszont arról olvashatnak, hogy húszezer ápoló hiányzik a szakmából. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerint egymástól csábítgatják el a szakembereket. Rácz Jenő szerint hiába pályáztatnak doktorokat a különböző szakterületekre, osztályvezető főorvosnak sem nagyon jelentkeznek. Sőt, a már korábban népszerű szülészetre és nőgyógyászatra sem akarnak jelentkezni.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó NAV munkatárs szerint őrült küzdelem zajlik az adóhivatal informatikájáért. A lap úgy tudja, hogy a nemzeti adatvagyon döntő hányadát birtokló szervezet informatikai rendszerei iránt leginkább a Belügyminisztérium érdeklődik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítása során megszűnt ugyanis az informatikai elnökhelyettesi poszt.

A Magyar Idők szerint a kormány a következő tanévben is szeretné növelni az iskolarendszerű állami szakképzésben tanulók számát. Cél az is, hogy megduplázódjon a felnőttoktatásba beiratkozottak 15 ezres köre. Ennek előmozdítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is nagy súlyt helyez a piacorientált képzésre.

A Népszabadság a migrációs válságról kérdezte a pannonhalmi főapátot. Várszegi Asztrik határozottan hisz az egyház nemzetekfelettiségében, amellyel szemben újra megjelent egy olyan nacionalizmus, amit a keresztény értékrend nem viselhet el. Ezzel együtt, ha választani lehetne, a főapát a mai korban élne, mert mint fogalmaz: emberség, tudás, felelősség, szeretet kell ahhoz, hogy emberként tudjunk megmaradni ebben a sok sebből vérző és önmaga körül forgó világban.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy januártól már nem kell az érvényes műszaki vizsgát, valamint a környezetvédelmi besorolást igazoló matricát felragasztani a gépjárművek rendszámára, mivel ezeket az információkat új közúti kamerákkal is lehet ellenőrizni. Az autók adatait ugyanazon a kamerarendszeren keresztül tudják ellenőrizni, amely egyebek között a sebességet is méri.

A Portfolio szerint viszonylag szűk sávban oldalazott az euró-forint kereszt az előző hónapban, és bár a profik többsége szerint a következő hónapokban sem várható jelentős elmozdulás, nőtt azok aránya, akik rövid távon dráguló, 321 forint feletti eurót várnak.

A Napi.hu-nak nyilatkozó Börcsök Sándor felszámolóbiztos szerint a tulajdonosok közötti elmélyülő vita, valamint a cégvezetés oda nem figyelése, elsősorban számviteli problémák vezethettek el ahhoz, hogy felszámolási eljárás indult a Figyelőt és az IPM-et kiadó MediaCity Magyarország Kft. ellen. A felszámolás novemberi elindulása után is megjelent a MediaCity valamennyi lapja, s jelenleg biztosítva van a kiadásuk. A felszámoló szándéka az, hogy megőrizze a kiadó értékét, azaz működtessék a jól ismert "brandeket".

A Pénzcentrum összeállításából hasznos tanácsokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogy hol tudják beváltani a sérült bankjegyeket. Ezek beváltása a postahivatalokban és a Magyar Nemzeti Bankban kötelező, de hitelintézetek és a postahivatalok ezt feltételekhez köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, vagy elvárhatják például, hogy legyen az adott bankban bankszámlánk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×