Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gumiabroncs az aszfaltban Zalaegerszegen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gumibitumen felhasználásával készült utat adtak át Zalaegerszegen. A másfél kilométeres útszakasz a MOL által kifejlesztett útépítőanyag, a gumibitumen felhasználásával épült - adta hírül a társaság közleményében. Az építéshez felhasznált közel 200 tonnányi gumibitumen többek között ötezer használt gumiabroncsból előállított gumiőrlemény környezetbarát újrahasznosításával készült.

Zalaegerszegen átadták az északi tehermentesítő út új szakaszát, amely a MOL által kifejlesztett és gyártott gumibitumen felhasználásával készült. A gumibitumen alkalmazásának előnye, hogy hosszabb élettartamú, alacsonyabb fenntartási költségű aszfaltút építhető, amelyen kisebb a menetzaj, rövidebb a fékút és környezetbarát módon hasznosítja újra a gumihulladékot - hívták fel a figyelmet.

A másfél kilométeres útszakasz építéséhez 200 tonna gumibitument gyártottak, amellyel a MOL ötezer használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járult hozzá. A Zalai Finomítót a 74-es úttal összekötő út illetve a Helikon utca egy szakasza után ez már a harmadik gumibitumenes út a városban - közölték.

Az elmúlt években Magyarországon összesen 15 útszakaszon 25 kilométernyi utat építettek meg gumibitumen felhasználásával, amellyel mintegy 50 ezer db elhasznált gumiabroncstól mentesítettük környezetünket.

Közölték: a gumibitument a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködve fejlesztette ki. A gumibitumen többek között használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosításával készül. Az elmúlt években elvégzett aszfaltvizsgálati tesztek és útépítések azt igazolták, hogy a gumibitumen a meglévő útépítési kötőanyagokkal szemben költséghatékonyabb, környezet- illetve felhasználóbarát és egyúttal jobb minőségű, tartósabb út építhető a felhasználásával.

A MOL 2012-ben építette meg az évi ötezer tonna kapacitású gumibitumen üzemet a Zalai Finomítóban. Az 5000 tonna gumibitumenből a zalaegerszegi útépítésnél is alkalmazott rétegvastagságot alkalmazva kb. 40 km, csupán kopó réteg építése esetén akár 120 km útszakasz készülhet el. Ezzel mintegy 120 ezer darab hulladékká vált személygépkocsi gumiabroncs környezetbarát újrahasznosítása válik lehetővé - olvasható a közleményben.