Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drágább lesz a jogosítvány?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újítás, hogy januártól mozgóképes kérdések is előfordulhatnak a KRESZ-vizsgán. Ez az oktatástechnológia fejlődését mutatja - mondta a szakértő, aki szerint emiatt 5-10 ezer forintos drágulás várható az autósiskolák árajánlataiban.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az új fejlesztéssel a vizsgázóknak kívánja élethűbbé tenni az adott közlekedési helyzetet - mondta Facsády Orsolya. A közlekedésbiztonsági referens hangsúlyozta, semmi nem változik az eddigi vizsgamenethez képest.

"Sem a kérdések darabszáma, sem a pontérték, sem a megfelelés ponthatára nem változik az előző vizsgamenethez képest. Két ilyen kérdéssel találkozhatnak januártól a vizsgázók a vizsgán. Az egyik egy pontos lesz, a másik pedig három. Eddig is így oszlottak meg a kérdések. Ha például a személygépkocsi kategóriát vesszük, az 55 perces idő alatt 55 kérdést kap a vizsgázó. 75 pontot érhet el maximum, és 65-öt kell minimum elérnie. 10 darab három pontos kérdés, és 45 darab egy pontos kérdés van." - ismertette a referens.

Kapitány Tibor vezetéstechnikai tréner, oktató szerint más típusú felkészülést igényel a tanulóktól a mozgóképes kérdés.

"Nagyobb felkészülést igényel az új kérdéstípus. Ezek gyakorlatilag animációk, amelyek próbálnak életszerű helyzetet teremteni, tehát nem egy képen, nem egy rajzon keresztül kérdezik meg, hogy kinek van elsőbbsége egy kereszteződésben, vagy hogy mi a teendő, hanem egy mozgóképpel próbálják életszerűvé tenni a kérdést. A válaszadásra egy perc áll rendelkezésre. A mozgóképes kérdésnél megvan az a hátrány, hogy ebbe az egy percbe beletartozik az is, amíg azt lejátsszák." - mondta a vezetéstechnikai tréner.

Hátránnyal is jár a KRESZ-vizsga fejlesztése: Kapitány Tibor szerint drágább lesz a jogosítvány megszerzése.

"Amint igényelni fogják a tanulók - márpedig igényelni fogják, hogy sikeres vizsgát tehessenek - onnantól kezdve ez valamilyen szintű árnövekedéssel fog járni. Úgy gondolom, hogy a mostani árhoz képest 5-10 ezer forint emelkedést jelenthet a jogosítvány megszerzésében ez a tananyag biztosítása. Ezt a programot jelen pillanatban az országban egyetlen cég forgalmazza interneten keresztül az autós iskoláknak." - közölte a vezetéstechnikai tréner.

Kapitány Tibor úgy fogalmazott a mozgóképes kérdéseket is tartalmazó új KRESZ-vizsga az oktatástechnológia fejlődését mutatja.

Hanganyag: Gödöllei Anna