eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vizsgálat a közalkalmazotti bérekkel kapcsolatos panaszokról - hírösszefoglaló

Haladéktalanul kivizsgálja a közalkalmazotti bérekkel összefüggő esetleges panaszokat a Magyar Államkincstár. Ónos eső nehezítette a közlekedést Pest megyében és az észak-keleti megyékben. Kölnben feloszlatta a rendőrség a csaknem 2 ezer fős bevándorlás-ellenes tüntetést. A nap hírösszefoglalója.

Haladéktalanul kivizsgálja az állami szférában dolgozók bérekkel összefüggő esetleges panaszait a Magyar Államkincstár. A szervezet elnöke ezt a távirati irodának erősítette meg. Korábban az Index hírportál írt arról, hogy az országban több helyen sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna. Dancsó József most azt hangsúlyozta: decemberben 99, januárban 4 problémás kifizetésről tudott a szervezet. A Magyar Államkincstár tavaly szeptember elsején egy új informatikai rendszerre tért át, amely novembertől országosan működik. Dancsó József szerint az új rendszer a réginél sokkal kevesebb hibával dolgozik.

Az ónos eső miatt továbbra is több helyen kell csúszós szakaszokra számítani a fővárosban. Főként a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben kell számítani jegesedésre. Pest megye északi részén az útburkolatra fagyott csapadék nehezítheti a közlekedést. A csúszós utakra és a jegesedésre hívja fel a figyelmet a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység magasabb területein a Pilisi Parkerdő Zrt. is. Vasárnap négy megyében, köztük Pest megyében és a fővárosban a szombati másodfokú után elsőfokú lesz a figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Több mint százötvenen betegedtek meg a Pest megyei Halásztelken péntek délután óta, főként gyerekek, de a településről senki nem került kórházba. Erről a város polgármestere beszélt a korábbi sajtóértesülésekre reagálva. Szentgyörgyi József azt is közölte: a valószínűleg valamilyen vírus miatti fertőzés okát még vizsgálják az illetékes hatóságok, a központi konyhának helyet adó iskola, illetve az érintett három óvoda hétfőn még biztosan nem nyit ki. A rosszullétekről elmondta: a betegek hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Hangsúlyozta: még nem tudni, hogy az iskolai ételtől, vagy valamilyen vírustól betegedtek meg tömegesen.

Nem kell online pénztárgépet beszerezniük a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozóknak - írja a Magyar Idők. Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke elmondta: a döntés segítséget jelenthet a legkisebb vállalkozásoknak, és azoknak a családoknak, amelyeknek a megélhetését a falusi turizmusban való részvétel biztosítja. Az új típusú kasszarendszer kiépítése a gépek beszerzésén túl további beruházást igényelne, hiszen vannak olyan települések, ahol a technikai feltételek sem adottak a folyamatos internetes kapcsolathoz.

Kölnben vízágyút is bevetett a rendőrség a bevándorlás-ellenes tüntetés résztvevői ellen, miután a tömegből petárdákkal dobálták meg a rendfenntartókat. A Pegida nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom szervezte a csaknem kétezer fős megmozdulást, a tüntetés biztosítására előzőleg 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira. Nem sokkal korábban mintegy kétezer baloldali aktivista tüntetett a főpályaudvarnál, a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen. Közben a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió vezetése szigorítaná a menekültügyi szabályozást.

A testvériség és az egyetértés jegyében több száz mecset várja nyitott kapukkal a látogatókat a hétvégén Franciaországban. A nyílt hétvégét a franciaországi mecsetek szövetsége szervezte meg a Charlie Hebdo szatirikus lapot és egy kóser üzletet érő terrortámadás első évfordulójára időzítve. A szervezők közölték: céljuk megmutatni az iszlám igazi értékeit, és felszámolni azokat a közhelyeket, amelyek a vallást társítják az erőszakkal és a terrorizmussal.

Lengyelországban tízezrek tüntettek több városban a kormány ellen a médiatörvény módosítása miatt. A demonstrálók a közmédia függetlenségének helyreállítását követelték. A legnagyobb megmozdulás a fővárosban, Varsóban volt. A demonstrációt a médiatörvény pénteken hatályba lépett módosítása váltotta ki, amely megvonta az országos rádió- és televíziótanácstól azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és az azt felügyelő bizottságok vezetőit.

Újabb támadás történt Egyiptomban a biztonsági erők ellen. Kairó határában egy rendőrt és egy katonát lőttek le ismeretlen fegyveresek. Pénteken két fegyveres turistákra támadt egy külföldiek által látogatott szállodában Hurghadában. A támadók egyikét lelőtték, egyet elfogtak, három külföldit - két osztrák és egy svéd állampolgárt - sebesülésekkel kórházba vittek. 

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×