Vizsgálat a közalkalmazotti bérekkel kapcsolatos panaszokról - hírösszefoglaló

Infostart
2016. január 9. 21:06
Haladéktalanul kivizsgálja a közalkalmazotti bérekkel összefüggő esetleges panaszokat a Magyar Államkincstár. Ónos eső nehezítette a közlekedést Pest megyében és az észak-keleti megyékben. Kölnben feloszlatta a rendőrség a csaknem 2 ezer fős bevándorlás-ellenes tüntetést. A nap hírösszefoglalója.

Haladéktalanul kivizsgálja az állami szférában dolgozók bérekkel összefüggő esetleges panaszait a Magyar Államkincstár. A szervezet elnöke ezt a távirati irodának erősítette meg. Korábban az Index hírportál írt arról, hogy az országban több helyen sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna. Dancsó József most azt hangsúlyozta: decemberben 99, januárban 4 problémás kifizetésről tudott a szervezet. A Magyar Államkincstár tavaly szeptember elsején egy új informatikai rendszerre tért át, amely novembertől országosan működik. Dancsó József szerint az új rendszer a réginél sokkal kevesebb hibával dolgozik.

Az ónos eső miatt továbbra is több helyen kell csúszós szakaszokra számítani a fővárosban. Főként a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben kell számítani jegesedésre. Pest megye északi részén az útburkolatra fagyott csapadék nehezítheti a közlekedést. A csúszós utakra és a jegesedésre hívja fel a figyelmet a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység magasabb területein a Pilisi Parkerdő Zrt. is. Vasárnap négy megyében, köztük Pest megyében és a fővárosban a szombati másodfokú után elsőfokú lesz a figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Több mint százötvenen betegedtek meg a Pest megyei Halásztelken péntek délután óta, főként gyerekek, de a településről senki nem került kórházba. Erről a város polgármestere beszélt a korábbi sajtóértesülésekre reagálva. Szentgyörgyi József azt is közölte: a valószínűleg valamilyen vírus miatti fertőzés okát még vizsgálják az illetékes hatóságok, a központi konyhának helyet adó iskola, illetve az érintett három óvoda hétfőn még biztosan nem nyit ki. A rosszullétekről elmondta: a betegek hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Hangsúlyozta: még nem tudni, hogy az iskolai ételtől, vagy valamilyen vírustól betegedtek meg tömegesen.

Nem kell online pénztárgépet beszerezniük a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozóknak - írja a Magyar Idők. Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke elmondta: a döntés segítséget jelenthet a legkisebb vállalkozásoknak, és azoknak a családoknak, amelyeknek a megélhetését a falusi turizmusban való részvétel biztosítja. Az új típusú kasszarendszer kiépítése a gépek beszerzésén túl további beruházást igényelne, hiszen vannak olyan települések, ahol a technikai feltételek sem adottak a folyamatos internetes kapcsolathoz.

Kölnben vízágyút is bevetett a rendőrség a bevándorlás-ellenes tüntetés résztvevői ellen, miután a tömegből petárdákkal dobálták meg a rendfenntartókat. A Pegida nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom szervezte a csaknem kétezer fős megmozdulást, a tüntetés biztosítására előzőleg 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira. Nem sokkal korábban mintegy kétezer baloldali aktivista tüntetett a főpályaudvarnál, a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen. Közben a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió vezetése szigorítaná a menekültügyi szabályozást.

A testvériség és az egyetértés jegyében több száz mecset várja nyitott kapukkal a látogatókat a hétvégén Franciaországban. A nyílt hétvégét a franciaországi mecsetek szövetsége szervezte meg a Charlie Hebdo szatirikus lapot és egy kóser üzletet érő terrortámadás első évfordulójára időzítve. A szervezők közölték: céljuk megmutatni az iszlám igazi értékeit, és felszámolni azokat a közhelyeket, amelyek a vallást társítják az erőszakkal és a terrorizmussal.

Lengyelországban tízezrek tüntettek több városban a kormány ellen a médiatörvény módosítása miatt. A demonstrálók a közmédia függetlenségének helyreállítását követelték. A legnagyobb megmozdulás a fővárosban, Varsóban volt. A demonstrációt a médiatörvény pénteken hatályba lépett módosítása váltotta ki, amely megvonta az országos rádió- és televíziótanácstól azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és az azt felügyelő bizottságok vezetőit.

Újabb támadás történt Egyiptomban a biztonsági erők ellen. Kairó határában egy rendőrt és egy katonát lőttek le ismeretlen fegyveresek. Pénteken két fegyveres turistákra támadt egy külföldiek által látogatott szállodában Hurghadában. A támadók egyikét lelőtték, egyet elfogtak, három külföldit - két osztrák és egy svéd állampolgárt - sebesülésekkel kórházba vittek.