Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt a friss traffipaxstatisztika! Erre számítson a magyar száguldozó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon a Zsaru Magazin statisztikája szerint papíron több mint 1200 kilométert autózhatunk, míg találkozunk egy traffipaxszal, míg Romániában átlagosan 34 kilométerenként fényképezhetik le a gyorshajtókat.

A Zsaru Magazin közölt összeállítást a traffipaxok nemzetközi statisztikáiról. A számokból az derül ki: Magyarországon nincs olyan sok sebességmérő kamera, mint Nyugat-Európában. A lap 22 ország adatait hasonlította össze, bár hozzáteszi: az adatgyűjtési statisztikák esetenként eltértek egymástól.

Magyarországon a statisztika szerint 164 darab állandó telepítési helyű és mobil traffipax működik. Ezzel a 22 országból a 16-dik helyet foglaljuk el. Igaz, ha a tavaly telepített 365 új fix telepítésű traffipaxot üzembe helyezik, az jelentősen javíthat majd a pozíción.

A legtöbb sebességmérő kamera Franciaországban található, 4130 darab, Lengyelország a második 2939 eszközzel, a lista harmadik helyén pedig Románia található, ahol 2506 traffipax működik.

Nagy-Britanniában 2174, Svédországban 1415 kamera figyeli a gyorshajtókat. Ezek az országok persze mind jóval nagyobbak, mint Magyarország.

Franciaország területe Magyarország hatszorosa, a traffipaxok száma azonban 25-szöröse. Románia 2 és félszer nagyobb, de 15-ször több sebességmérőt rejt.

A legkevesebb sebességmérő műszer Lettországban található, mindössze 19 darab, aki tehát itt büntetést kap, valóban pechesnek mondhatja magát. Igaz, Lettország területe csupán Magyarország kétharmada. A listán az utolsó előtti helyen Észtország szerepel, 39 traffipax-szal, egy mindössze fél Magyarországnyi területen.

A valódi arányokat azonban a sebességmérők és az országban található épített utak aránya mutatja meg. Magyarországon statisztikailag 1226 kilométerenként található traffipax, ezzel a 22-es lista 18-dik helyén állunk.

A legsűrűbben Románia ellenőrzött, itt átlagosan 34 kilométerenként fényképezhetik le a gyorshajtókat. Svájc 99 kilométeres átlagával a második, Hollandia pedig átlagosan 117 kilométerenkénti traffipaxaival a harmadik ebben az összevetésben.

Hanganyag: Domanits András