eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A kormányfő közmunkások számára is elérhetővé tenné az otthonteremtési támogatást - a nap hírei

Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni - jelentett ki Orbán Viktor. Rekordévet vár 2015-re a magyar exportban a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Tavaly novemberben 9 és fél százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH. Február 17-ig biztosan közlekednek az agglomerációs járatok - közölte a főpolgármester.

Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni - jelentett ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor hangsúlyozta: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást. Orbán Viktor szerint Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez. A kormányfő beszélt az otthonteremtési támogatásról is, amit szerinte a közmunkások számára is elérhetővé tenné. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában kitért az FHB Jelzálogbank tőkeemelésére is, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem csökkenhet a magyar állam tulajdoni aránya. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. közleményében azt írta: a miniszterelnök által megfogalmazott nemzetstratégiai céloknak megfelelően történik az FHB-tőkeemelés.

Február 17-ig biztosan közlekednek az agglomerációs járatok - jelentette ki a főpolgármester. Tarlós István azt mondta: a tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy az agglomerációs közlekedést nem kell a fővárosnak vállalnia. A HÉV-eket pedig teljes hálózatukkal együtt átvenné az állam.

Általános információkat kérnek az ügyfelek a bankoktól az új családi otthonteremtési kedvezményről az eddigi tapasztalatok szerint - közölte Kovács Levente a Bankszövetség főtitkára. A pénzintézetek ügyviteli, informatikai fejlesztéseket hajtanak végre ezekben a hetekben, hogy minél előbb tudják fogadni az igényléseket.

Rekordévet vár 2015-re a magyar exportban a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Magyar Levente az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal novemberi külkereskedelmi adatairól úgy nyilatkozott: a magyar kivitel soha nem ért még el nagyobb teljesítményt, mint a múlt év első 11 hónapjában. A KSH adatai szerint az export éves növekedési üteme az októberi 8 és fél százalékhoz képest lassult, az import viszont jelentősen élénkült az előző havi 4,4 százalék után.

Tavaly novemberben 9 és fél százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH. A bővülésben továbbra is leginkább a járműgyártás és az elektronikai cikkek gyártása volt a meghatározó, de a többi feldolgozóipari ágazatban is nőtt a termelés.

Megkezdte a Quaestor és a Hungária kötvényesek kifizetését a Kárrendezési Alap - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgató-helyettese. Kiss Krisztina elmondta: azoknak a kötvényeseknek nincs teendőjük, akik határidőre nyújtották be igényüket a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához. Kérelmük új alaphoz kerül, amiről levélben kapnak tájékoztatást, az új igénylők pedig február 15-éig nyújthatják be kérelmüket.

Január végéig lehet kérni az adóhatóságtól a személyijövedelemadó-bevallás elkészítését. A lehetőséggel azok élhetnek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítenek kedvezményt és nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.

Fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók számára hirdet ösztöndíjat a Miniszterelnökség. A februárban induló program célja a szakmailag elhivatott, munkatapasztalattal nem rendelkező hallgatók szakirányú munkatapasztalat-szerzésének biztosítása. Az ösztöndíj összege havonta adómentesen 50 ezer forint lesz három hónapra.

A biztonsági intézkedések fokozását rendelte el a német belügyminiszter a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokra válaszul. Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt idő előtt nyugállományba helyezték. A német rendőrséghez azóta már nagyjából kétszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×