A kormányfő közmunkások számára is elérhetővé tenné az otthonteremtési támogatást - a nap hírei

Infostart
2016. január 8. 22:15
Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni - jelentett ki Orbán Viktor. Rekordévet vár 2015-re a magyar exportban a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Tavaly novemberben 9 és fél százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH. Február 17-ig biztosan közlekednek az agglomerációs járatok - közölte a főpolgármester.

Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni - jelentett ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor hangsúlyozta: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást. Orbán Viktor szerint Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez. A kormányfő beszélt az otthonteremtési támogatásról is, amit szerinte a közmunkások számára is elérhetővé tenné. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában kitért az FHB Jelzálogbank tőkeemelésére is, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem csökkenhet a magyar állam tulajdoni aránya. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. közleményében azt írta: a miniszterelnök által megfogalmazott nemzetstratégiai céloknak megfelelően történik az FHB-tőkeemelés.

Február 17-ig biztosan közlekednek az agglomerációs járatok - jelentette ki a főpolgármester. Tarlós István azt mondta: a tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy az agglomerációs közlekedést nem kell a fővárosnak vállalnia. A HÉV-eket pedig teljes hálózatukkal együtt átvenné az állam.

Általános információkat kérnek az ügyfelek a bankoktól az új családi otthonteremtési kedvezményről az eddigi tapasztalatok szerint - közölte Kovács Levente a Bankszövetség főtitkára. A pénzintézetek ügyviteli, informatikai fejlesztéseket hajtanak végre ezekben a hetekben, hogy minél előbb tudják fogadni az igényléseket.

Rekordévet vár 2015-re a magyar exportban a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Magyar Levente az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal novemberi külkereskedelmi adatairól úgy nyilatkozott: a magyar kivitel soha nem ért még el nagyobb teljesítményt, mint a múlt év első 11 hónapjában. A KSH adatai szerint az export éves növekedési üteme az októberi 8 és fél százalékhoz képest lassult, az import viszont jelentősen élénkült az előző havi 4,4 százalék után.

Tavaly novemberben 9 és fél százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH. A bővülésben továbbra is leginkább a járműgyártás és az elektronikai cikkek gyártása volt a meghatározó, de a többi feldolgozóipari ágazatban is nőtt a termelés.

Megkezdte a Quaestor és a Hungária kötvényesek kifizetését a Kárrendezési Alap - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgató-helyettese. Kiss Krisztina elmondta: azoknak a kötvényeseknek nincs teendőjük, akik határidőre nyújtották be igényüket a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához. Kérelmük új alaphoz kerül, amiről levélben kapnak tájékoztatást, az új igénylők pedig február 15-éig nyújthatják be kérelmüket.

Január végéig lehet kérni az adóhatóságtól a személyijövedelemadó-bevallás elkészítését. A lehetőséggel azok élhetnek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítenek kedvezményt és nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.

Fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók számára hirdet ösztöndíjat a Miniszterelnökség. A februárban induló program célja a szakmailag elhivatott, munkatapasztalattal nem rendelkező hallgatók szakirányú munkatapasztalat-szerzésének biztosítása. Az ösztöndíj összege havonta adómentesen 50 ezer forint lesz három hónapra.

A biztonsági intézkedések fokozását rendelte el a német belügyminiszter a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokra válaszul. Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt idő előtt nyugállományba helyezték. A német rendőrséghez azóta már nagyjából kétszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.