Orbán: Magyarország és Nagy-Britannia hasonlóan gondolkodik az EU-ról - a nap hírei

Infostart
2016. január 7. 22:18
Lemondott tisztségéről Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Nemcsak Budapesten, hanem 30-40 helyszínen rendezne olimpiát Magyarország - mondta az InfoRádióban a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője.

Erős működőképes Európát, a nemzetállamok tiszteletben tartását és hatékonyabb uniós határvédelmet akar David Cameron brit kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök. Közös sajtótájékoztatójukon elhangzott: továbbra is lesz egyeztetés a V4-es tagállamokkal arról, hogyan szabályozzák a brit szociális rendszer kivándorlókra vonatkozó passzusait. David Cameron hangsúlyozta: Orbán Viktorral egyetértettek az uniós külső határok védelmében, abban is, hogy az unión belül újra kell gondolni a nemzeti parlamentek szerepét, továbbá az uniós intézményrendszeren belül egyenlő elbánást kell biztosítani az eurózónához nem tartozó országoknak.

A Nagy-Britanniában dolgozó magyarokért tett kormányzati lépéseket hiányolták ellenzéki parlamenti pártok a magyar és a brit kormányfő találkozója után. A Fidesz szerint pedig a két miniszterelnök egyértelművé tette, hogy erős Európában és nemzetállamokban látja a kontinens jövőjét.

Lemondott tisztségéről Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Gyárfás Tamás szövetségi elnök úgy reagált az InfoRádiónak, hogy nem fogadja el a lemondást és hétfőn egyeztet a szakemberrel. Gyárfás Tamás szerint a magyar úszósportnak szüksége van Hosszú Katinkára és Kiss Lászlóra is.

Nemcsak Budapesten, hanem 30-40 helyszínen rendezne olimpiát Magyarország - mondta az InfoRádióban a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője. Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos szerint Budapest azért is profitálhatna a rendezésből, mert a koncepcióváltása értelmében a házigazda közép és hosszú távú céljait olyan fejlesztések is szolgálják, melyek az olimpiától függetlenek.

Tőzsdére viheti az MKB-t az állam - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban elmondta: Magyarország a külföldi tulajdonostól megvásárolt két kereskedelmi bank privatizálását valószínűleg összeköti az MKB Bank részvényeinek bevezetésével a Budapesti Értéktőzsdére. Hozzátette: nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy a Budapest Bank és az MKB együtt kerüljön piacra.

Újabb ösztönző elemet épített be a kormányzat a közfoglalkoztatási szabályokba, amely 25 ezer embernek jelenthet segítséget - jelentette be az önkormányzati államtitkár. Pogácsás Tibor az InfoRádióban elmondta: ha egy közfoglalkoztatottnak sikerül elhelyezkednie, akkor juthat hozzá pluszban 22 ezer 800 forinthoz. Erre 2 és fél milliárd forintos keretet biztosít a kormány.

Több mint két éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon - közölte a kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a KSH legfrissebb adataira reagálva. Marczinkó Zoltán István az M1-en hangsúlyozta: visszatért az a vásárlási kedv, ami a 2000-es évek elején jellemezte az országot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, mintegy 4,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben.

Már január első napjaiban jelentősen megnőtt az ügyfelek érdeklődése a tavaly év végén elfogadott új családtámogatási rendszer iránt a bankoknál. A pénzintézetek többsége már megkezdte a felkészülést az igények befogadására. Előreláthatólag 7-8 pénzintézet folyósítja majd a pénzt, ezek lefedik a magyarországi bankpiac 80-85 százalékát.

A rendvédelmi szervezetek közötti együttműködés javításáról beszélt a francia államfő a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet egyéves évfordulóján. Francois Hollande hangsúlyozta: a terrorizmus továbbra is szörnyű fenyegetettséget jelent, ezért nagyon fontos, hogy valamennyi testület összehangolja munkáját és minden információt megosszon egymással.

Lengyelországban aláírta a médiatörvény módosítását az államfő. Az éles bel- és külföldi bírálatokat kiváltó, kis médiatörvénynek nevezett jogszabály a lengyel közmédiareform első fázisa. A jogszabály azonnali hatállyal megszünteti a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát, és az új vezetés kinevezésének jogát átmenetileg - június végéig - a kincstárügyi miniszterhez rendeli.