Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Várhatóan a GDP 2 százaléka lesz az államháztartás tavalyi hiánya - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londoni pénzügyi elemzők szerint Magyarország visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába. Nincs már veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen.

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1.218 milliárd forint, a GDP-arányos hiány várhatón 2 százaléka lesz - közölte az előzetes számok alapján a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt is közölte: a gazdaság 2,8-2,9 százalék körül bővült tavaly, az infláció pedig 0 százalék körül alakult. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár hangsúlyozta: az elsőre nagynak tűnő hiány oka, hogy számos uniós támogatás nem érkezett meg az Európai Bizottsággal fennálló viták miatt.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az idén Törökország és Dél-Afrika a kiemelten veszélyeztetett két feltörekvő gazdaság hitelminősítési szempontból, Magyarország ugyanakkor felminősítésre számíthat. A Fitch Ratings Londonban ismertetett legutóbbi tanulmányában közölte: a legnagyobb valószínűséggel Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

Lengyelországi magánlátogatáson találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökével Orbán Viktor magyar kormányfő. A megbeszélés témáiról a lengyel kormányszóvivő, és a parlamenti csoportjának vezetője sem nyilatkozott a sajtónak. Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a Jog és Igazságosság, valamint a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire.

Megkapta a végleges használatbavételi engedélyt a 4-es metró a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. A járművezető nélküli, teljesen automata vonatvezérlésű metróvonal utasforgalmi próbaüzeme lezárult. Ezzel Budapest egyik legjelentősebb közlekedési beruházása fejeződött be. A metróvonal építése 2006-ban kezdődött, a járatot 2014. március 28-án vehette birtokba az utazóközönség.

Nincs már veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen - jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott. Tarnai Richárd közölte: a telephelyről elszállított csaknem 2 és fél ezer tonna anyag nagy részét már meg is semmisítették, a maradék feldolgozásával a nyáron végeznek a szakemberek. A feladat elvégzése több mint másfél milliárd forintba került. Szólt arról is, hogy megkezdődhet a talaj vizsgálata.

Duplájára emelkedett a Széchenyi Kártyával felvehető hitel összege. A Kavosz Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott: a programban nyújtható kölcsön legmagasabb összege a korábbi 25 millió forintról 50 millióra nőtt. Krisán László hozzátette: a Széchenyi Forgóeszközhitel kamattámogatása 2 százalékról 3 százaléka emelkedett, ami egyúttal a termék árának csökkenését is jelenti.

Szeptembertől 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3 és 15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek - közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit elmondta: a kormány 2013-ban indította el a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelési programot, amely 2017-ig tart, és 5 év alatt átlagosan mintegy 50 százalékos emelést jelent. .

Kevesebben panaszkodtak a mindennapi megélhetés nehézségeire és egzisztenciális helyzetükre az elmúlt évben, mint korábban. Az Ipsos és a ZRI közös kutatásából kiderül, személyes életük, közvetlen környezetük tavalyi eseményeit inkább pozitívan, míg az országban általában történteket negatívan ítéli meg a magyarok többsége. A megkérdezettek kétharmada elégedett volt a magánéletével, ugyanennyien nyilatkoztak pozitívan az egészségi állapotukról. A nyilatkozók fele jónak, 48 százalék rossznak minősítette az elmúlt évet az anyagi helyzete szempontjából.

Az új személyit igénylők 80 százaléka kéri ujjlenyomatának rögzítését a kártya adattároló chipjén - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke. Ignácz István az M1-en úgy vélte: a roham azt jelzi, hogy az emberek bíznak az új kártyaformájú igazolványban, amely számos új biztonsági elemet tartalmaz a korábbihoz képest.

Több útszakaszon lezárásokra kell készülni David Cameron brit kormányfő holnapi budapesti látogatása miatt. Szerda estétől már a főváros több kerületében is lesznek korlátozások. David Cameron munkalátogatásra érkezik Budapestre. Orbán Viktor miniszterelnök és a brit kormányfő délután tárgyal egymással az Országházban. Ezután Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja a brit miniszterelnököt.

Továbbra is magyar színekben kíván versenyezni Hosszú Katinka. A Magyar Úszószövetség támogatói szerződését ugyanakkor nem írja alá. A többszörös világ- és Európa-bajnok úszó azután tartott sajtótájékoztatót, hogy még karácsony előtt éles kritikát fogalmazott meg a szövetséggel szemben. Az Iron Lady felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget, de elmondása szerint semmilyen változás nem történt. A 12 millió forintos támogatói szerződésben szabott feltételt sem fogadja el.