Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még tilos korcsolyázni a befagyott Balatonon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befagyott a Balaton és a Velencei-tó is de korcsolyázni még nem lehet rajtuk - hívta fel a figyelmet Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

"Minden nagy tavunk, elsősorban az úgynevezett "szélvizek" azok, amelyek már befagytak, itt helyenként 8-10 centiméteres jégvastagság alakult ki. Ez a Balatonra, a Tisza-tóra is érvényes, ugyanakkor mindenképpen fontos elmondani, hogy bár sportolásra alkalmas jégvastagság kialakulásához elég a 10-12 centiméter, de ahhoz, hogy ez valóban el is bírja a terhelést és tartós legyen, akár 10 napos hideg szükséges. Ez azt jelenti, hogy mínusz 5 fokos átlaghőmérséklet mellett tud a jégréteg kialakulni, ez a feltétel pedig még egyértelműen nem adott." - hangsúlyozta a szóvivő az InfoRádiónak.

Hozzátette: a tavakat figyelik és mérik a vízügyes kollégák, ugyanakkor a szakemberek szerint a jégképződést lassítja a hóesés, mert úgynevezett hőszigetet alakít ki, és a valódi jegesedés folyamata akár két hétig is eltarthat. Egyelőre azt javasolják, hogy még senki ne használja, és ehhez a vízi rendészet és az önkormányzat engedélye is kell.

"A hidegre fordult időjárás következtében a Tiszán is megjelent a jég, ez helyenként már állójég is, a Kisköre környéki szakaszokon. A következő napokban egyre több szakaszon lehet számítani jég megjelenésére, de a Tiszánál is elmondható, hogy az a felmelegedés, amelyet a meteorológiai szolgálat január 10. és 13. közé prognosztizál, ezt befolyásolhatja" - mondta Siklósi Gabriella.

Hanganyag: Kálló Izabella