Forgalmi dugók akadályozták a hókotrók munkáját

Infostart
2016. január 5. 13:21
Időben kezdte meg az utak síkosságmentesítését a Fővárosi Közterület-fenntartó - mondta az intézmény szóvivője. Dorogi Gabriella hozzátette: a hókotrók munkáját a folyamatos forgalmi dugók és a hideg akadályozta.

Természetesen időben útnak indítottuk az autókat, hiszen tudtunk arról, hogy esni fog a hó. Körülbelül arra is lehetett számítani, hogy mennyi hó esik, de nem tudunk mit kezdeni néhány helyzettel. Ilyen például az, hogy ha a hegyi utakon a hóesés miatt megijednek az autósok, és sokkal lassabban közlekednek, dugók alakulnak ki. Sajnos a mi járműveink sem tudnak a dugóban közlekedni - mondta a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője.

Hozzátette: elsősorban nem is a hóval kellett felvennünk a harcot, mert nem esett olyan sok hó, hanem a hideggel. Az a hintő anyag, amit mi alkalmazunk - aminek ugyan van sótartalma, de az uniós előírásoknak megfelelő, a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartja - minél hidegebb van, annál lassabban olvad, és annál lassabban fejti ki a hatását - magyarázta.

Szórtuk is az utat, csak sokkal lassabban olvadt el az úttestről a hó - tette hozzá Dorogi Gabriella.

Közölte: előre is síkosságmentesítjük az utakat, akkor például, ha ónos esőt ígérnek. Tehát ha tudjuk, hogy ónos eső fog esni, akkor egy úgynevezett nedves szórást alkalmazunk, aminek az a lényege, hogy kalcium-kloriddal, vagyis egy folyékony anyaggal kevert só kerül az útburkolatra. Erre azért van szükség, mert a kalcium-klorid segíti a só megtapadását - magyarázta.

Most, amikor hó esett, folyamatosan elkezdtünk sózni. De azt szem előtt kell tartanunk, hogy a hintő anyag lassabban fejti ki a hatását - hangsúlyozta.

A hó eltakarítására hómunkásokat kerestünk éjszakai műszakra.150-en jelentkeztek, ami elmarad a várttól és az elmúlt évektől is. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem élnek ezzel a lehetőséggel, nettó 4200 forintot fizettünk az éjszakai nyolc órás munkaidőre - fogalmazott a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást