eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Folytatódnak a bértárgyalások a MÁV-nál - a nap hírei

Több megyére adott ki riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében a kormány.

Több megyére adott ki riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Zala és Tolna megyében másodfokú, Vas, Veszprém, Békés, Csongrád megyében pedig elsőfokú a figyelmeztető előrejelzés. Baranya megyében kamionstop is életbe lépett a csúszós utak miatt. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak az autósok.

Újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében a kormány - közölte a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter kiemelte: elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című program indul el. A február 1-én kezdődő támogatás tervezett keretösszege 3 milliárd forint, ebből 20-25 ezer ember léphet át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. Az államtitkár az M1-nek adott interjúban hozzátette: leginkább a kereskedelmi szférában találhatnak állást a közfoglalkoztatottak.

Február közepétől lehet pályázni az élelmiszeripari támogatásokra - jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kis Miklós Zsolt megjegyezte: a tavaly év végén meghirdetett 151 milliárd forintos kiírásra a mezőgazdasági termelők mellett mikro- és a kisvállalkozások is jelentkezhetnek. Egyéni pályázattal 500 millió forint nyerhető el, konzorciumok akár másfél milliárd forintos támogatáshoz is juthatnak.

Jövő keddre ötpárti egyeztetést hívott össze a honvédelmi miniszter. Simicskó István a megváltozott biztonságpolitikai kihívásokat kívánja megvitatni a pártok képviselőivel. A tárcavezető az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítéséről és a különleges jogrendi szabályozásról is egyeztetne.

Folytatódnak a bértárgyalások a MÁV-nál. A szakszervezeti tájékoztatás szerint még mindig nincs értékelhető munkáltatói ajánlat a vasutas munkavállalók bérfejlesztésére, a munkáltató nem közölte javaslatát. A munkavállalói oldal 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodást követel. A MÁV annyit közölt: folytatódnak a tárgyalások.

Mintegy 6 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A munkálatok elvégzése után éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben a Környezet és Energia Operatív Programban, részben pedig 900 millió forint saját forrás felhasználásából.

Polgári peres eljárás indul az Egyesült Államokban a Volkswagen ellen. A keresetet Detroitban nyújtották be az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség nevében eljáró igazságügyi minisztériummal egyetértésben. A konszern egyes modelljeit olyan szoftverrel szerelték fel, amelynek segítségével a valóságosnál jóval kedvezőbb károsanyag-kibocsátási adatokat produkáltak a motorok. Német politikusok aggódnak a per hatásai, elsősorban munkahelyek elvesztése és a német autógyártók piacvesztése miatt.

Hazarendelte nagykövetét Teheránból Kuvait válaszul arra, hogy Iránban támadás érte Szaúd-Arábia külképviseleteit. Korábban Szaúd-Arábia, majd később a vele szövetséges Bahrein és Szudán is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, miután hétvégén Teheránban tiltakozók megtámadták és feldúlták a szaúdi nagykövetséget. Iránban az váltott ki felháborodást, hogy szombaton Szaúd-Arábiában 46 szélsőségessel és terroristával együtt a síita kisebbség jogaiért szót emelő főpapot is kivégeztek.

A fegyverviselés szigorítását sürgeti az amerikai elnök. Barack Obama szerint nem Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot. Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×