Folytatódnak a bértárgyalások a MÁV-nál - a nap hírei

Infostart
2016. január 5. 21:32
Több megyére adott ki riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében a kormány.

Több megyére adott ki riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Zala és Tolna megyében másodfokú, Vas, Veszprém, Békés, Csongrád megyében pedig elsőfokú a figyelmeztető előrejelzés. Baranya megyében kamionstop is életbe lépett a csúszós utak miatt. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak az autósok.

Újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében a kormány - közölte a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter kiemelte: elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című program indul el. A február 1-én kezdődő támogatás tervezett keretösszege 3 milliárd forint, ebből 20-25 ezer ember léphet át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. Az államtitkár az M1-nek adott interjúban hozzátette: leginkább a kereskedelmi szférában találhatnak állást a közfoglalkoztatottak.

Február közepétől lehet pályázni az élelmiszeripari támogatásokra - jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kis Miklós Zsolt megjegyezte: a tavaly év végén meghirdetett 151 milliárd forintos kiírásra a mezőgazdasági termelők mellett mikro- és a kisvállalkozások is jelentkezhetnek. Egyéni pályázattal 500 millió forint nyerhető el, konzorciumok akár másfél milliárd forintos támogatáshoz is juthatnak.

Jövő keddre ötpárti egyeztetést hívott össze a honvédelmi miniszter. Simicskó István a megváltozott biztonságpolitikai kihívásokat kívánja megvitatni a pártok képviselőivel. A tárcavezető az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítéséről és a különleges jogrendi szabályozásról is egyeztetne.

Folytatódnak a bértárgyalások a MÁV-nál. A szakszervezeti tájékoztatás szerint még mindig nincs értékelhető munkáltatói ajánlat a vasutas munkavállalók bérfejlesztésére, a munkáltató nem közölte javaslatát. A munkavállalói oldal 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodást követel. A MÁV annyit közölt: folytatódnak a tárgyalások.

Mintegy 6 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A munkálatok elvégzése után éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben a Környezet és Energia Operatív Programban, részben pedig 900 millió forint saját forrás felhasználásából.

Polgári peres eljárás indul az Egyesült Államokban a Volkswagen ellen. A keresetet Detroitban nyújtották be az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség nevében eljáró igazságügyi minisztériummal egyetértésben. A konszern egyes modelljeit olyan szoftverrel szerelték fel, amelynek segítségével a valóságosnál jóval kedvezőbb károsanyag-kibocsátási adatokat produkáltak a motorok. Német politikusok aggódnak a per hatásai, elsősorban munkahelyek elvesztése és a német autógyártók piacvesztése miatt.

Hazarendelte nagykövetét Teheránból Kuvait válaszul arra, hogy Iránban támadás érte Szaúd-Arábia külképviseleteit. Korábban Szaúd-Arábia, majd később a vele szövetséges Bahrein és Szudán is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, miután hétvégén Teheránban tiltakozók megtámadták és feldúlták a szaúdi nagykövetséget. Iránban az váltott ki felháborodást, hogy szombaton Szaúd-Arábiában 46 szélsőségessel és terroristával együtt a síita kisebbség jogaiért szót emelő főpapot is kivégeztek.

A fegyverviselés szigorítását sürgeti az amerikai elnök. Barack Obama szerint nem Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot. Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.