eur:
394.4
usd:
370.66
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Fennakadásokat okozott a télies időjárás - a nap hírei

Az országban több helyen okozott fennakadást a téliesre fordult időjárás. Az idén is tavaszi ülésszakán fogadja el a következő évi költségvetést az Országgyűlés - közölte a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke. Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr.

Az országban több helyen okozott fennakadást a téliesre fordult időjárás. Több baleset történt a havas utakon, a rendőrség és a katasztrófavédelem is fokozott figyelmet kér a közlekedőktől. Jelentősen lassult a közlekedés a fővárosban. A tömegközlekedési járatok is hosszabb menetidővel viszik az utasokat főleg a budai kerületekben. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kiemelte: a jeges tavak továbbra is veszélyesek, és csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni.

Két megyére másod-, két másikra pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett többfelé további havazás is várható. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 6 Celsius-fok között valószínű, de a derült, havas helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között alakul.

A mínusz 10 fok körüli hidegben számos szükségszállás nyílt a rászorulóknak, hajléktalanoknak. Végszükségben irodákat is átalakít a Máltai Szeretetszolgálat - mondta az InfoRádióban a szervezet alelnöke. Vecsey Miklós szerint ezekben a napokban az életmentés az egyetlen cél. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója azt közölte: Budapesten 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1800 férőhellyel várja a rászorulókat. Országosan több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

Az idén is tavaszi ülésszakán fogadja el a következő évi költségvetést az Országgyűlés - közölte a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke. Gulyás Gergely az InfoRádiónak azzal indokolta ezt, hogy a kormány június után már nem kerül olyan fontos információk birtokába, amelyek felülírnák a korábbi tervezetet. Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a kormányzat február elejéig terjeszti be az elfogadásra váró jogszabály-tervezetek menetrendjét.

A versenyképesség fenntartása miatt kellett átalakítani az adóhivatalt - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó és Vámhivatal új vezetőinek kinevezésekor. Varga Mihály szerint olyan adóhatóságra van szükség, amely segíti a magyar gazdaság fejlődését. ****A NAV vezetésével megbízott Tállai András államtitkár munkáját 4 helyettes államtitkár segíti. Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyekért és Sors László a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett.

ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. néven, folytatja tevékenységét a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő GSEM Zrt. A társaságot tavaly ősszel a GDF Suez-től vásárolta meg a Főgáz. A tájékoztatás szerint a szolgáltató továbbra is a megszokott színvonalon biztosítja 750 ezer fogyasztója számára a földgázt Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, illetve Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében.

Zökkenőmentes az új személyazonosító igazolvány igénylése - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Az új okmányról leolvashatók majd a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú chipet építettek bele, amely az állampolgárok döntésétől függően az nyilvántartja az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Már csak két napig lehet adatot módosítani, dokumentumot feltölteni a keresztféléves felvételi eljárásban - figyelmeztetett az Oktatási Hivatal. Kiemelte: a februárban induló képzésekre jelentkezőknek ellenőrizniük kell, hogy valamennyi, a jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumot benyújtották-e. A képzések sorrendjének megváltoztatására szintén január 6-ig, csak egy alkalommal van lehetőség.

Megkezdődött a Richter bioszimiláris termékének európai törzskönyvezése. Az Európai Gyógyszerügynökség befogadta a gyógyszeripari vállalat kérelmét. A csontritkulás kezelésére szánt termék piaci bevezetését Európa területén az originális termék szabadalmi védettségének lejárata után tervezi a cég.

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr. A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója január elsején, életének 86. évében hunyt el. A filmes üzlettársa arról számolt be: Zsigmond Vilmos veseelégtelenség miatt, álmában halt meg kaliforniai házában. Romwalter Béla hozzátette: az operatőr élete utolsó időszakában két filmterv látványvilágán dolgozott, köztük egy Kemal Atatürk török politikus életéről szóló alkotáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×