Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ötpárti egyeztetéseket tartana Simicskó István

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötpárti egyeztetéseket tartana a jövőben a honvédelmi miniszter több fontos honvédelmi kérdésben. Több százezer családnak jelenthet segítséget az új otthonteremtési program - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Átvette a Főgáz az E.on 600 ezer lakossági földgázfogyasztóját január 1-jén - mondta el a Főgáz Zrt. vezérigazgatója.

Ötpárti egyeztetéseket tartana a jövőben a honvédelmi miniszter több fontos honvédelmi kérdésben. Simicskó István példaként a különleges jogrendi szabályozás áttekintését és az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítését említette. A miniszter szerint több országban, sőt, még uniós szinten sem működött megfelelően a biztonsági rendszer, a magyar biztonsági szervezetek, a magyar katonák és rendőrök viszont helytálltak.

Több százezer családnak jelenthet segítséget az új otthonteremtési program - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin szerint aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott. Hornung Ágnes, pénzügyekért felelős államtitkár közölte: az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket, tájékozódhatnak és beadhatják kérelmüket.

Javult a háztartások pénzügyi helyzete 475 milliárd forinttal 2015 harmadik negyedévében - írja a jegybankra hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap szerint a háztartások pénzügyi helyzetét pozitívan befolyásolta, hogy megkezdődött a Quaestor-károsultak kártalanítása. A háztartások és a nem pénzügyi vállalatok egyaránt nettó hiteltörlesztők voltak, betéteik állománya viszont nőtt novemberben.

Ma már a roma fiatalok 20 százaléka szerez érettségit - jelentette ki a cigány diákokat segítő Roma Oktatási Alap vezetője. Szira Judit az M1-en megjegyezte: a 16 országban tevékenykedő szervezet tízéves működése alatt ez a szám megduplázódott. Ugyancsak megduplázódott, és már 2 százaléknyi a diplomát szerző roma diákok aránya. A főiskolások és egyetemisták tanulmányait a tandíj kifizetése mellett évi 800 euró ösztöndíjjal segítik.

Átvette a Főgáz az E.on 600 ezer lakossági földgázfogyasztóját január 1-jén - mondta el a Főgáz Zrt. vezérigazgatója. Králik Gábor hozzátette: a szolgáltató váltás miatt nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, a leolvasási menetrend sem változik. A műszaki kérdéseket érintő problémákkal, például gázszivárgás vagy meghibásodás miatt továbbra is az E.on, illetve a Magáz Magyar Gázszolgáltató Kft. földgázelosztó társaságaihoz kell fordulni, a mérőleolvasást is ezek a cégek végzik a korábban megszokott módon.

A téli időjárás alig csökkentette az Európába irányuló migránsáradatot, ami újabb biztonsági kérdéseket vet fel - jelentette ki a polgári és katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese. Horváth József az M1-en elmondta: különös zűrzavart okozhatnak a bombafenyegetések és az ezekkel összefüggő dezinformációk, amelyek félelemben tartják Európát. Erre volt példa az ünnepek alatt, amikor Oroszországban, Franciaországban és Németországban tereket, pályaudvarokat kellett kiüríteni bombafenyegetések miatt.

Szorosabb együttműködést szorgalmazott a külföldi biztonsági szolgálatokkal a német belügyminiszter, alig két nappal a Münchenben elrendelt terrorriasztás után. A német média beszámolói szerint a hatóságok egy baráti hírszerző szolgálattól, feltehetően Franciaországból kapták azt az értesülést, amely szerint Münchent támadás fenyegeti szilveszterkor.

Lemondtak a lengyel közszolgálati televízió csatornáinak vezetői, a közszolgálati rádió vezetésének egy része azonban elhatárolódik a tiltakozástól. A konfliktus a médiatörvénynek a lengyel parlament által elfogadott módosításával függ össze. A jövő év első felében végrehajtandó reformban a közszolgálati rádiót, a televíziót és a hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák, más szervezeti struktúrával és finanszírozással.

A Vatikán mostantól hivatalosan is államként ismeri el Palesztinát. Életbe lépett a Szentszék és a Palesztin Hatóság június végén aláírt megállapodása, miután az abban foglalt minden feltétel teljesült - közölte az egyházi állam. A egyezségre, amely egyebek között a keresztények jogait védelmező előírásokat tartalmaz, a Vatikán úgy tekint, mint amely példaként szolgálhat az arab és muzulmán országok keresztény kisebbségükhöz való viszonyának rendezésére.