Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Teljesülnek a költségvetésben foglalt célok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Költségvetési Tanács elnöke szerint Magyarország az Európai Unió átlaga fölötti növekedést produkált, a kiadási oldalon fegyelmezett gazdálkodás valósult meg, az első félévben elfogadott költségvetéshez nem kellett hozzányúlni az év második felében, tehát a prognózisok helytállónak látszanak, teljesülnek a költségvetésben foglalt célok.

Kovács Árpád erről az országosan mintegy öt és félezer tagot számláló Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptemberben újjáalakult Somogy megyei szervezete által szervezett szakmai konferenciát megelőzően beszélt újságíróknak Kaposváron, hétfőn.

A Költségvetési Tanács, egyúttal az MKT elnöke közölte: az előrejelzések szerint 2-2,5 százalék közötti növekedés várható.

A konzervatív becslésen alapult kormányzati előrejelzés 2,5 százalékot valószínűsített, ez reális a Költségvetési Tanácsnak a korábbi véleménye szerint is - mondta, hozzátéve: ennél most a nemzetközi előrejelzések valamivel szerényebb számot - 2,4 százalékot - valószínűsítenek.

"Van egy lassulás a gazdaságban, de kulcsfontosságú az, hogy a gazdaság növekedése azt az ütemet tudja hozni, hogy az adósságszolgálattal kapcsolatos terheket, a költségvetésben foglalt célokat tudjuk teljesíteni" - hangsúlyozta Kovács Árpád.

A költségvetési gazdálkodás jellemzőjeként kiemelte: az idei év volt az első, amikor az adósságszolgálat kisebb volt, mint az egészségügyre fordított kiadások. Mint mondta: "döbbenetes terhet jelent számunkra az előző évtizedekben felvett pénzek nagyságrendje".

A Költségvetési Tanács elnöke célként jelölte meg az adósságráta csökkenését, és azt, hogy a hiányprognózis is megvalósuljon. Ez utóbbival kapcsolatosan azt mondta: a kormányzati hivatalos várakozás 2,4 százalék, de ennél jobb számok is vannak. "Van olyan vérmes előrejelzés, amelyik azt mondja, hogy akár egyessel is kezdődhet a hiányszám" - jegyezte meg.

"A gazdaságnak a folyamatai és a költségvetés folyamatai, azok a fokozatos lépések amelyek az életszínvonalnak a javításához, a bérintézkedésekhez kapcsolódnak, azok úgy tűnnek, hogy megvalósulnak" - prognosztizálta Kovács Árpád.