eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Teljesülnek a költségvetésben foglalt célok

A Költségvetési Tanács elnöke szerint Magyarország az Európai Unió átlaga fölötti növekedést produkált, a kiadási oldalon fegyelmezett gazdálkodás valósult meg, az első félévben elfogadott költségvetéshez nem kellett hozzányúlni az év második felében, tehát a prognózisok helytállónak látszanak, teljesülnek a költségvetésben foglalt célok.

Kovács Árpád erről az országosan mintegy öt és félezer tagot számláló Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptemberben újjáalakult Somogy megyei szervezete által szervezett szakmai konferenciát megelőzően beszélt újságíróknak Kaposváron, hétfőn.

A Költségvetési Tanács, egyúttal az MKT elnöke közölte: az előrejelzések szerint 2-2,5 százalék közötti növekedés várható.

A konzervatív becslésen alapult kormányzati előrejelzés 2,5 százalékot valószínűsített, ez reális a Költségvetési Tanácsnak a korábbi véleménye szerint is - mondta, hozzátéve: ennél most a nemzetközi előrejelzések valamivel szerényebb számot - 2,4 százalékot - valószínűsítenek.

"Van egy lassulás a gazdaságban, de kulcsfontosságú az, hogy a gazdaság növekedése azt az ütemet tudja hozni, hogy az adósságszolgálattal kapcsolatos terheket, a költségvetésben foglalt célokat tudjuk teljesíteni" - hangsúlyozta Kovács Árpád.

A költségvetési gazdálkodás jellemzőjeként kiemelte: az idei év volt az első, amikor az adósságszolgálat kisebb volt, mint az egészségügyre fordított kiadások. Mint mondta: "döbbenetes terhet jelent számunkra az előző évtizedekben felvett pénzek nagyságrendje".

A Költségvetési Tanács elnöke célként jelölte meg az adósságráta csökkenését, és azt, hogy a hiányprognózis is megvalósuljon. Ez utóbbival kapcsolatosan azt mondta: a kormányzati hivatalos várakozás 2,4 százalék, de ennél jobb számok is vannak. "Van olyan vérmes előrejelzés, amelyik azt mondja, hogy akár egyessel is kezdődhet a hiányszám" - jegyezte meg.

"A gazdaságnak a folyamatai és a költségvetés folyamatai, azok a fokozatos lépések amelyek az életszínvonalnak a javításához, a bérintézkedésekhez kapcsolódnak, azok úgy tűnnek, hogy megvalósulnak" - prognosztizálta Kovács Árpád.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×