Mi lesz a szellemházakkal? - lapszemle

Infostart
2015. november 30. 07:02
A Magyar Idők összeállításából megtudhatják, az új engedélyek, tervek és a drága bontás is akadályozza az úgynevezett szellemházak befejezését. A Népszabadságnak nyilatkozó országos főrabbi szerint jó a kormány és a Mazsihisz kapcsolata.

A Magyar Idők arról ír, Budapest kiemelt érdeke, hogy a Rác fürdő minél előbb megnyíljon, ám erre legkorábban a felszámolási eljárás első szakaszának lezárása után van lehetőség. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása alapján a nyáron megindított felszámolási eljárás a fizetésképtelenségi eljárás stádiumában van, a cégbíróságon múlik a Rác fürdő sorsa, amelynek felújítása 2010 körül 8 milliárd forintból készült el.

A Népszabadságnak nyilatkozó országos főrabbi szerint jó a kormány és a Mazsihisz kapcsolata. Arról, hogy a kormány mintegy kétmilliárd forinttal támogatja a 2019-ben Budapesten megrendezendő európai Maccabi Játékokat, a zsidó sportolók seregszemléjét, Frölich Róbert közölte: az olimpiákhoz hasonlóan ez a sportrendezvény sem nyereséges, de az erkölcsi siker hatalmas lehet.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy több szakmai szervezet is támogatja az online kassza bevezetését. Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: csak a tranzakciós illetékből 5-10 milliárd forint kerülhet az új intézkedésnek köszönhetően a költségvetésbe, a társasági adóból pedig ennek akár a többszöröse is. Az egyesület a pontos bevezetés időpontjáról még nem állapodott meg a szaktárcával. Ugyanakkor a taxisoknál várhatóan csak 2017-től lesznek online kasszákat.

A Magyar Idők összeállításából megtudhatják, az új engedélyek, tervek és a drága bontás is akadályozza egyes épületek befejezését. Az úgynevezett szellemházak hasznosítását nehezíti, hogy az engedélyek rég lejártak, közben pedig a hatósági előírások megváltoztak, szigorodtak. Sokszor a technológiai fejlődés is túllépett a hosszú évekkel ezelőtt beragadt építkezéseken. Ennek ellenére nem lehet a befejezésre kötelezni a tulajdonost, már ha egyáltalán tudható, hogy ki az.

A Magyar Nemzet úgy értesült, egyre több migráns próbál bejutni Magyarországra a délkeleti határnál, Battonya térségében. A lap szerint a bevándorlók között akadnak olyanok, akik hamis útlevéllel próbáltak belépni. A hatóságok fokozott ellenőrzéseket tartanak a térségben.

A Népszabadságban arról olvashatnak, segítséggel van esély arra, hogy az otthontalanok újra lakáshoz és munkához jussanak. A lap nyíregyházi, nagyakanizsai és egri példán keresztül mutatja be az országos próbálkozásokat. Kukorelly Endre író pedig az általa létrehozott alapítványon keresztül segít az elmaradt számlák vagy éppen az albérlet kauciójának kifizetésében.

A Portfolio szerint kritikus lehet a hét az euró-dollár devizaárfolyam szempontjából, hiszen csütörtökön kamatdöntő ülést tart az EKB, majd pénteken kulcsfontosságú munkaerőpiaci adatok érkeznek a tengerentúlról. A Credit Agricole elemzői úgy vélik, könnyen lehet, hogy már túl sokat várnak a befektetők az eurózóna jegybankjának további lazításától, így pedig akár csalódást is okozhatnak Mario Draghiék azoknak, akik a dollár további erősödésére számítanak.

A Napi.hu a GKI Energiakutató Kft. heti elemzése alapján ír arról, hogy a heti átlagos piaci változások, valamint a múlt szerdán bejelentett áremelés után a benzinnél további 3-4 forintos emelés várható, a gázolajnál pedig 2-3 forintos csökkentés lehetséges. Az elmúlt egy év során a benzin ára 11 a gázolaj ára 13 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki átlagos keresetek változása miatt 18 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt

A pénzcentrum.hu összeállításából megtudhatják, a lakáshitel-kamatok tartós csökkenése a célja annak a törvénymódosításnak, amely 2 százalékban maximálná a hitelközvetítőknek kifizethető jutalék felső határát. A korlátozás várhatóan megtizedeli a hitelközvetítők számát és jelentős terhet helyezhet a banki fiókhálózatokra is a jövőben, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a szabályozás eléri a célját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást