eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kötelező érvényű megállapodást szorgalmaztak a világ vezetői a párizsi klímacsúcson - a nap hírei

Kötelező érvényű megállapodást megkötését szorgalmazták a világ vezetői a párizsi klímacsúcson. Jegyzékbe vette a Magyarország elleni eljárásra irányuló polgári kezdeményezést az Európai Bizottság. Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban.

Azonnali cselekvést kért a párizsi klímakonferencia résztvevőitől az emberiséget veszélyeztető változások megakadályozásáért a magyar köztársasági elnök. Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy 25 év múlva a klímaváltozás hatásai már közvetlenül veszélyeztetik az emberi civilizációt.

Kötelező érvényű megállapodást megkötését szorgalmazták a világ vezetői a párizsi klímacsúcson. Francois Hollande francia államfő szerint a Föld jövője dől el. A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá, hogy az iparosodás előtti mértékhez képest 2 Celsius-fokban határozzák meg a Föld légköre felmelegedésének felső határát.

Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor teheráni tárgyalásain közölte: magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság alakul, Magyarország pedig külkereskedelmi irodát nyit az iráni fővárosban. A magyar és az iráni kormány tagjai több kétoldalú megállapodást írtak alá, egyebek mellett a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A közeljövőben megszülethet a megegyezés, amely alapján az Erste Bank magyarországi üzletágában 15-15 százalékos részesedést szerezhet az EBRD és a magyar állam - jelentette ki a pénzintézeti csoport vezérigazgatója. A februárban aláírt megállapodásban a kabinet vállalta, hogy 2016-tól csökken a bankadó.

A Roszatom beszállítóinak és partnereinek részvételével megnyílt az Atomex Europe 2015 konferencia és kiállítás Budapesten. Kirill Komarov az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy partneri hálózatuk folyamatosan bővül, és magyar cégek is tudnak szállítani megrendelésükre. Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy Magyarország épít az atomenergiára, amely a megújuló energiával együtt egyebek közt szükséges a klímapolitikai vállalások teljesítéséhez is.

Jegyzékbe vette a Magyarország elleni eljárásra irányuló polgári kezdeményezést az Európai Bizottság. Ha a kezdeményezőknek egy év alatt sikerül összegyűjteni összesen egymillió aláírást az uniós tagállamokban, akkor Brüsszelnek kezdeményeznie kell az országgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás elindítását.

Megtámadták a vasárnapi zárvatartással összefüggő népszavazási kezdeményezést hitelesítő határozatot. Így egyelőre nem indulhat el az aláírásgyűjtés. A Nemzeti Választási Bizottság november 13-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. A választási iroda azt nem közölte, hogy ki támadta meg a döntést. A Kúriának 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani.

Elutasította az állami termőföldek eladásának tilalmát célzó népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus nyújtotta be magánszemélyként. A testület arra hivatkozva tagadta meg a benyújtott kérdés ívének hitelesítését, hogy a kezdeményezés a költségvetési törvényt érinti, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű. A választási bizottság határozatával szemben 15 napon belül a Kúriához lehet jogorvoslattal fordulni.

A minimálbér 9 százalékos és a garantált bérminimum 13 százalékos emelését támogatja továbbra is mind a négy 4 nagy szakszervezeti tömörülés. Múlt héten a munkáltatói oldal mindkét esetben bruttó 3 százalékos emelést javasolt, így továbbra sincs megállapodás a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

Drágul szerdán a benzin, a gázolaj ára nem változik. A benzin árának 4 forintos emelésével a 95-ös átlagára szerdán átlagosan 343 forint lesz, a gázolaj ára 342 forint marad.

Lapértesülés szerint csaknem 2,5 millió autót hív vissza Németországban a Volkswagen. A Die Welt arról számolt be, hogy az e-missziós botrányban érintett járművek közül több mint másfél millió Volkswagen márkájú, félmillió Audi, továbbá 287 ezer Skoda és több mint százezer SEAT.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×