eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kórházszövetség: sikeres a várólista-csökkentő program

Az elmúlt időszakban csaknem 13 ezerrel csökkent a tervezhető műtétekre várakozók száma - közölte a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja. Rudner Ervin, a Szolnoki MÁV Kórház főigazgatója kiemelte, ha egy műtéti várólistára felvett beteget egy kórház nem tud megoperálni, akkor a beteg másik intézményt is választhat, ahol hamarabb sorra kerülhet.

A várólistákat csökkentő programok sikeresek voltak, az elmúlt időszakban csaknem 13 ezerrel csökkent a tervezhető műtétekre várakozók száma - erősítette meg az InfoRádiónak Rudner Ervin, a Szolnoki MÁV Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

"Ez a várólista-csökkentő program nagyon sikeres, nagyon szépen halad. Két részből tevődik össze: a saját várólisták csökkentésére kapnak pénzt az intézmények, illetve azon intézmények, amelyek plusz kapacitással rendelkeznek a saját várólistájuk csökkentésén túl, azok átvehetnek más intézmények várólistáiról betegeket."

A Magyar Kórház szövetség elnökségi tagja arról is beszélt, hogy ha egy műtéti várólistára felvett beteget egy kórház nem tud megoperálni az idén, akkor a beteg másik intézményt is választhat, ahol hamarabb sorra kerülhet.

"Átadott-átvállalt betegek vonatkozásában még jelentős kapacitással rendelkezik a várólista-csökkentő program. Azt szeretnénk, hogy az mindenki számára ismert legyen, hogy ha a várólistán 2016 utánra kapott időpontot, de a saját intézményben a kapacitás szűkössége miatt nem kerül rá sor a várólista-csökkentő program keretében, elmehet egy olyan intézménybe, amely felvállalja az ő műtétét."

Rudner Ervin szerint újabb forrásokkal és támogatásokkal tovább lehetne csökkenteni a várólistákat.

"Ezt a programot lehet folytatni. Úgy gondoljuk, ha a kormányzat látja, hogy ez sikeres, akkor kapunk plusz forrást, hogy még tovább tudjuk csökkenteni a várólistákat. Azt szeretnénk elérni, hogy a kisebb beavatkozások esetén két-három hónapos átlagos várakozási időn belül legyen meg az ellátás, a nagyobb ízületi, gerincműtéteknél pedig azt, hogy fél éven belül legyen meg a műtét."

A Szolnoki MÁV Kórház főigazgatója, kiemelte, hogy Magyar Kórházszövetség összegyűjtötte, hogy mely kórházak mely műtétekre vonatkozóan rendelkeznek többletkapacitással, a dokumentum a honlapjukon (www.korhazszovetseg.hu) olvasható. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a program keretében elvégzett műtétek esetében megtéríti az utazási költségeket is.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×