Így akadályozhatjuk meg az adventi tűzeseteket

Infostart
2015. november 29. 10:30
Akár egyetlen magára hagyott égő gyertya miatt is néhány perc alatt kiéghet egy lakás. Az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

"A tűzoltókat minden évben mintegy harminc olyan tűzesethez riasztják, amelyet adventi időszakban adventi koszorú okozott" - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádiónak.

Hozzátette: már a koszorú megválasztásánál a virágboltban is sokat tehetünk azzal, ha olyan koszorút választunk, amely nem okoz tűzesetet. Ehhez a legegyszerűbb azokat a szempontokat figyelembe venni, hogy a gyertya alatt legyen egy nem éghető anyagból készült alátét. Ha leég gyertya, így a lángja nem tud átterjedni a koszorúra, onnan pedig az asztalterítőre és az asztalra.

"Még egy másik fontos tanács: az adventi koszorút úgy helyezzük el, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében, különösen textíliák, asztalterítők és függönyök, hiszen ezek lobbannak be a legkönnyebben" - fűzte hozzá a szóvivő.

Mint mondta, jellemzően csak kisebb károk alakulnak ki minden évben, de sajnos évente előfordul, hogy egy ház épp karácsony előtt vagy szenteste válik lakhatatlanná, vagy életét veszíti valaki egy olyan tűz miatt, amelyet adventi koszorú okozott.

"Ha meggyullad egy adventi koszorú, és el tudjuk oltani a tüzet a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül, akár egy pohár vízzel, akkor ezt kíséreljük meg. De ha ez nem sikerül, akkor csukjunk be minden ajtót és ablakot, áramtalanítsuk az ingatlant és hívjuk a tűzoltókat, a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámon" - hangsúlyozta Mukics Dániel.

Hanganyag: Gödöllei Anna


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást