Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kongresszust tart az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kongresszust tart ma az MSZP, hogy módosítsa alapszabályát, illetve hogy szembesítse a kormányt a szocialisták szerint a magyar társadalmat érdeklő legfontosabb kérdésekkel. A budapesti tanácskozáson a pártvezetés munkájával elégedetlenek is hangot adhatnak véleményüknek.

A kongresszus zárt üléssel kezdődik, majd már a nyilvánosság előtt Tóbiás József pártelnök, Botka László választmányi elnök beszédével folytatódik.

A szocialisták hat szekcióban folytatnak a nap folyamán vitákat, ezek a következő témákat ölelik fel: a szociális krízis, a fizetésemelés, az olcsóbb energia kérdése, a földkérdés, a főváros helyzete és a részvételi demokrácia. A hat szekció 2-2 vezetője a plenáris ülésen is felszólal.

Az alapszabály a tervek szerint több ponton is módosul: változtatnak a preambulumban leírt alapértékeken, lehetőségként rögzítik a képviselőjelöltek kiválasztására az előválasztást, illetve módosítják a választmány összetételét. Szimbolikus jelentőségű lesz az a módosítás, hogy a párt székháza ezentúl egy Erzsébet körúti MSZP-iroda lesz. Ennek rögzítése azért szükséges, mert az MSZP árulja a jelentős hitellel terhelt Jókai utcai székházát.

A Villányi úti konferenciaközpontban tartandó kongresszuson a mintegy 330 küldött között sajtóhírek szerint lesz olyan, aki szóvá teszi elégedetlenségét a pártvezetéssel szemben és előre hozott tisztújítást sürget majd. Több lap is idesorolja a szocialisták korábbi Borsod megyei elnökét, Gúr Nándort.

Ugyanakkor a mai kongresszus biztosan nem dönt személyi kérdésekről. A jövőre egyébként is esedékes tisztújítás a pártvezetés tervei szerint márciusban indulhat el a helyi szervezetekben történő elnökválasztással, majd május végén, júniusban zárulhat a párt elnökét megválasztó kongresszussal.