Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog: Mindenképpen segíteni fogunk a könyvkiadóknak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megoldást keres a kormány az áfatörvény miatt bajba került könyvkiadók problémájára - jelentette be Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. Mindenképpen segíteni fogunk - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. A Sportkórházzal kapcsolatban ugyanakkor közölte: a minisztérium arra tesz javaslatot, hogy ne épüljön meg.
"Mindenképpen segíteni fogunk a könyvkiadóknak"

Megoldást keres a kormány az áfatörvény miatt bajba került könyvkiadók problémájára - jelentette be Balog Zoltán.

Csütörtök este óta látjuk a problémát, engem is elért a könyvkiadók tiltakozása - mondta a miniszter.

Nem is olyan régen, talán három vagy négy héttel ezelőtt tárgyaltam a könyvkiadók és könyvterjesztők képviselőivel - akkor még nem láttuk ezt a problémát. Akkor elmondtam, hogy a magyar könyv kiadásának, a magyar nyelvű könyvek kiadásának stratégiai szerepet szánunk. Nem véletlenül olyan alacsony, öt százalék az áfája - fogalmazott.

Az, hogy nem tudunk különbséget tenni, vagy nem jól tett különbséget a NAV a szolgálgatás és a termék között, valóban nehéz helyzetbe hozza a kiadókat. Megvizsgáljuk az ügyet - ígérte.

Ma reggel beszéltem az illetékes államtitkárral, a NAV új vezetőjével, Tállai Andrással, aki megígérte, hogy még ma konzultálunk erről az ügyről, mert szerintem is itt tennünk kell valamit - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Nem célunk az egyébként is nehéz helyzetben lévő könyvkiadókat tönkretenni, semmiképpen sem. Éppen ellenkezőleg: a digitális kultúra fejlesztése mellett a magyar könyvkiadásnak is stratégiai szerepet kell kapnia a jövőben. Mindenképpen segíteni fogunk - ígérte az emberi erőforrások minisztere.

"A jövő év elején dönteni kell az új nagykórházról"

A legtöbb érv amellett szól, hogy Budán legyen az új budapesti nagykórház, de én azért nem zárnám le rögtön ezt az ügyet. A helyszín egy neuralgikus pont, mert mindenki magához szeretné közel tudni - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Olyan szempontokat is mérlegelni kell, mint a megközelíthetőség és a megfelelő rendelkezésre álló terület. Meg kell nézni azt is, hogy Pest ellátottsága milyen, mert mondjuk egy jó híddal a Dunához közeli kórház a pesti kapacitásba is be tud szállni - magyarázta Balog Zoltán.

Fontos, hogy azok a szempontok, amiket mérlegelni kell, egész Budapest szempontjai. Meg kell nézni, hogyan néz ki Budapesten a kórházi ellátás, hol vannak esetleg fehér foltok. Ennek a térképnek az elkészítésével nagyon jól állunk, erre külön miniszteri biztost neveztünk ki - egy kiváló embert, aki nagyon jól ismeri Budapestnek minden szegletét egészségügyi szempontból.

Vannak még olyan pontok, amiknek a sorsáról szintén dönteni kell ebben az összefüggésben. Például úgy gondolom, hogy a János kórháznak az ügyét semmiképpen sem lehet elválasztani az új kórháznak vagy egy megújított kórháznak a helyzetétől. A János kórházat valamilyen módon mindenképpen bele kell kombinálni ebbe az ügybe - véli a miniszter.

A Korányi-projekttel - ami egy óriási, hatalmas új kórházi tömbje lesz a Semmelweis Orvostudományi Egyetemnek Pesten - olyan új kapacitások jönnek létre, amit szintén be kell kalkulálni - tette hozzá.

A Honvéd Kórháznak is vannak még kimerítetlen lehetőségei - ott is egy nagyon jó műszerezettségű, magas színvonalú orvosgárda dolgozik - folytatta.

Van még a Sportkórház félig kész, üres épülete Budán. Ennek a sorsáról is dönteni kell. Szerintem nagyjából már döntöttünk is - közölte Balog Zoltán.

Mindezen szempontok mérlegelése, és egy párbeszéd a budai, pesti polgárokkal és a politikai vezető réteggel szükséges, e nélkül nem hozhatjuk meg a döntést. Magam is tárgyaltam már Tarlós főpolgármester úrral ebben az ügyben. Bár az egészségügy állami feladat, de azért nehogy már a főváros nélkül döntsünk ebben az ügyben. Ha ezeket a döntéseket meghozzuk, akkor lesz a helyszín véglegesen kiválasztva - mondta a miniszter.

A jövő év elején mindenképpen meg kell születnie a döntésnek ahhoz, hogy még ebben a ciklusban ne csak az alapkövet tegyük le, hanem elkezdődhessen az építkezés is - hangsúlyozta.

"Ne épüljön meg a Sportkórház"

Bár a kormány még nem fogadta el, de a jelenlegi állás szerint azt a javaslatot fogjuk tenni, hogy a Sportkórház ne épüljön meg. Ehelyett azt javasoljuk, hogy a Sportkórházban legyen valamifajta sportorvoslás, tehát a sportolók kapjanak ott egészségügyi ellátást, de az a nagy kórház, amit ott eredetileg terveztek, ne épüljön meg - közölte.

Ehelyett a megújuló Testnevelési Egyetem - ahova egy nagyon komoly, kétszámjegyű milliárdos beruházást tervezünk - szolgáljon oktatási célokat, miközben a földszintjén vagy az első két emeletén legyen a sportdiagnosztika. Itt legyenek a legális teljesítménynöveléssel kapcsolatos kutatások, és valamilyen egynapos ambuláns lehetőség, ami a sportolóknak nem csak azt az érzést adja meg, hogy ők külön vannak kezelve, hanem egy gyors reagálást is lehetővé tesz - ismertette a javaslatot Balog Zoltán.

Úgy gondoljuk, hogy Budapesten a nagy, színvonalas kórházakban ki kell alakítani azt a kapacitást és azokat a helyeket, ahol a speciális sportorvoslási képességek úgy vannak jelen, hogy a legjobb sportolóink - és azok, akik tipikusan sportsérüléseket szenvednek - valóban a legjobb ellátást kapják. Ez nem azt jelenti, hogy a sportolóinknak nem lesz egészségügyi ellátása, hanem épp ellenkezőleg. Azt jelenti, hogy a legjobbat fogják kapni Budapest viszonylatában, és ezt országosan is ki lehet terjeszteni - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor, Herczeg Zsolt