Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áder János a párizsi klímacsúcsra utazik vasárnap

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áder János köztársasági elnök vasárnap az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) párizsi klímakonferenciájára utazik, amelyen hétfőn várhatóan 12 és 13 óra között mond beszédet - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az utóbbi két évtizedben 20 alkalommal rendeztek az ENSZ égisze alatt klímakonferenciát, és a párizsi lesz az eddigi tárgyalássorozatok csúcspontja. Párizs célja a globális felmelegedés lelassítása, és ezzel a katasztrofális klímaváltozás megelőzése. A világtörténelem egyik legnagyobb magas szintű találkozóján két hét alatt csaknem 200 ország kormánydelegációja ül le tárgyalni, az első napon a világ 147 vezetője - írták.

Az ENSZ november 30. és december 11. között tartja 21. klímakonferenciáját Párizsban; a 195 országot érintő tanácskozás célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást, és 2 Celsius fok alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.

Áder János köztársasági elnök május 7-én csatlakozott a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök, Al Gore által indított kezdeményezéshez, amelynek célja egymilliárd támogató szerzése volt a párizsi klímacsúcs előtt annak érdekében, hogy ösztönözzék a világ vezetőit a klímaváltozás elleni nemzetközi összefogás megteremtésére. Az Élő Bolygónk aláírásgyűjtő honlap elindításával (www.elobolygonk.hu) Magyarország elsőként csatlakozott ehhez a nemzetközi összefogáshoz.