Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rétvári: vállalhatatlan terher lenne a kötelező kvóta

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az unió kötelező betelepítésre vonatkozó esetleges döntése jogtalan, veszélyes, Magyarország érdekeivel ellentétes lenne, és mind a köznevelésben, mind az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben vállalhatatlan erőn felüli terheket jelentene.

Rétvári Bence egy budapesti háttérbeszélgetésen elmondta: az egészségügyben a migránsok esetleges letelepítése, ellátása egy teljes kórházi kapacitás felépítését, kialakítását igényelné, ami több tízmilliárdos költséget jelentene.

Egy átlagos magyar ember egészségügyi ellátását alapul véve két év alatt kellene annyit költeni a bevándorlókra, mint az idei kórházi adósságrendezés - tette hozzá.

A várható problémák között említette, hogy ezekről az emberekről semmit nem tudnak, azt sem, hogy korábban milyen betegségük volt, mit hordoznak. A járványügyi kockázat tehát jelentősen nőne - összegzett.

A szociális ágazat szintén nincs felkészülve - mondta, kitérve arra, hogy a gyest, gyedet, családtámogatásokat is meg kellene adni ezeknek az embereknek.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hozzátette: a köznevelésben is veszélyes és kiszámíthatatlan helyzetet idézne elő a migránsok kötelező betelepítése. Kifejtette: a köznevelésben, ha egy szegednyi ember érkezne, akkor óvatos becslések szerint is több tízezer gyermekkel kellene számolni.

Itt azonban a költségeknél nem lehet szimplán az egy magyar tanulóra eső költségeket figyelembe venni. Előállhat bizonyos esetekben tanteremhiány, speciális módszertanra lenne szükség, tankönyvek kellenének, ezekre pedig nincs szabad forrás a köznevelésben.

Problémát jelent az is, hogy a gyermekek közül sokan évek óta nem járnak iskolába tanköteles koruk ellenére, nem beszélnek magyarul, illetve az anyanyelvükön kívül más nyelven. A magyar tanári kar sem eszközét, sem számát tekintve nincs felkészülve a magyar idegen nyelven történő oktatására - mutatott rá a köznevelési államtitkár.