Novák Katalin: a jognak és a biztonságnak kéz a kézben kell járnia

InfoRádió / MTI
2015. november 26. 11:57
A jognak és a biztonságnak kéz a kézben kell járnia, ez a két fogalom csak együttesen érvényes - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy gyerekjogi konferencián csütörtökön Budapesten.

A "Brave School World? - Gyerekjogok az iskola világában" című, az ombudsmani hivatal és az UNICEF Magyar Bizottság által szervezett tanácskozáson az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban, amikor Brüsszel utcái üresek és nem nyitnak ki az iskolák, újfajta helyzetekkel és realitásokkal, a félelem érzésével kell szembenézni. Hozzátette, a jogokat és a biztonságot ezekben az esetekben sokszor szembeállítják, ugyanakkor szerinte úgy kell garantálni a biztonságot, hogy egyben a jogok érvényesülését is garantálják.

Székely László, az alapvető jogok biztosa köszöntőjében ugyancsak a brüsszeli legmagasabb terrorfenyegetettségi szintre utalva azt hangsúlyozta, a laikus gondolkodás inkább a biztonság mellett tenné le a voksát. A mi felelősségünk - tette hozzá -, hogy a gyerekek milyen körülmények között nőnek fel.