eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Czunyiné: meg kell őrizni a magyar iskolákat a Felvidéken!

A Felvidéken működő magyar iskolák megtartásának fontosságát hangsúlyozta a köznevelési államtitkár a témában csütörtökön rendezett tanácskozáson Budapesten.

Czunyiné Bertalan Judit a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Rákóczi Szövetség konferenciáján felidézte a magyar iskolarendszer több mint ezer éves múltját, és azt mondta: a magyar iskola mindig a nemzet bölcsője is egyúttal. Az iskola a nemzetmentés helye is a Kárpát-medencében - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: az oktatás nem csupán szakmapolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés.

Az iskola nemzeti ügy, minden magyar felelős minden magyarért - összegzett az államtitkár, aki azt kérte: az iskola ügy legyen olyan közös ügy, ami mellé odaállnak.

A magyaroknak nem róhatja fel senki, ha a magyar gyerekek a legfontosabbak a számukra, és ez igaz az anyaországon belül és a kívül is - mutatott rá, és az egyetlen lehetséges útként a magyar nyelv megtartását említette. Sajnos bizonyos szórványterületeken ebben nem állnak jól, és közel száz iskolában veszélyben van a magyar nyelvű oktatás az alacsony gyermeklétszám miatt - hívta fel a figyelmet.

Fontosnak nevezte a beiratkozási ösztöndíjakat, emellett képessé kell tenni arra is az iskolákat, hogy biztosítsák: nem kerül versenyhátrányba a gyermek, ha oda íratják. Kitért arra is: egy erős identitású közösség könnyebben vészel át gazdaságilag nehezebb időszakot is.

Grezsa István miniszteri biztos az alkotmányt idézte, amelyben rögzítették: kötelezettséget vállalnak minden magyarért. A szlovákiai magyar oktatás esetleges negatív változásai katasztrofális eredménnyel járhatnak - figyelmeztetett, és arra is kitért: a minőség javítása elengedhetetlen. Az is kulcskérdés, hogy magyar etnikai pártként a Magyar Közösség Pártja ott legyen a szlovák törvényhozásban - tette hozzá.

Szólt még arról, hogy 258 alapiskolában mintegy 29 ezer diák tanul, s idén 3575 elsős gyermek kezdte magyar iskolában tanulmányait. A magyar államnak ugyanakkor minden segítséget meg kell adnia, akár iskolabusz, akár iskolaépítés formájában - jelentette ki a miniszteri biztos.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke azt mondta: a magyar-magyar párbeszédre nagyon nagy szükség van. Kiemelte: nem csupán szakmai kérdésről van szó, hanem a felvidéki magyarság megmaradása tét. Az utolsó két népszámlálás adatai riasztóak, ha nem fognak össze, ha máshol nem, az oktatásban, beláthatatlan következményekkel kell számolni - mutatott rá. Kijelentette: aki komolyan gondolja, minden magyar felelős minden magyarért, és hogy az utolsó órában vannak, az részt vesz az összefogásban.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte: a magyarság jövője elsősorban attól függ, sikerül-e a magyar oktatást megtartani és megerősíteni. A szülőket arról szeretnék meggyőzni, hogy gyermekük jövőjét akkor szolgálják a leginkább, ha magyar iskolába íratják őket. Az is fontos ugyanakkor, hogy a magyar iskolába járó diákok tanulmányaik során folyamatosan élvezzék az anyaország segítségét, támogatását - fejtette ki az elnök.

A Rákóczi Szövetség legfontosabb célja, hogy a magyar iskola melletti döntésre bírják a szülőket, ennek egyik fő eszköze a beiratkozási program, amelyet igyekeznek folyamatosan bővíteni és ma már nem csak a Felvidéken biztosítják, hanem Erdély bizonyos részeire és Kárpátaljára is kiterjesztették - mutatott rá Halzl József, aki jelezte: idén 250 önkormányzat csatlakozott a programhoz és igyekeznek minél több civil szervezetet is mozgósítani.

Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója rámutatott: az oktatáspolitika területe a politikai kérdésektől nem választható el, együtt kell kezelni. Szavai szerint összehangolt politikára van szükség a magyar iskolák, magyar hallgatók megtartásához, ugyanakkor az autonómia számos eleme megvalósítható, különösen az oktatás területén.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×