Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gulyás: az egész schengeni rendszer összeomolhat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha Európa nem képes egységesen fellépni a külső határvédelem területén, akkor a schengeni rendszer egésze összeomolhat - jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke egy budapesti konferencián.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának elnöke a Jogvédelem az alapjogok tükrében - Hatékonyság és biztonság című, a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) által rendezett konferencián úgy vélte, hogy Európa az elmúlt hónapokban a közösen elfogadott szabályait vette semmibe.

"Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy Európa az elmúlt két-három hónapban az anarchiát ünnepelte, és azokat az államokat - elsősorban Magyarországot - marasztalta el, aki a közös európai egyezményeknek érvényt kívánt szerezni. Ehhez képest az, hogy nagyobb ellenőrzésre és biztonságra van szükség, ez önmagában csak annyit jelent az az állítás, hogy az anarchiát meg kell szüntetni, fel kell számolni." - fogalmazott Gulyás Gergely.

A politikus úgy látta, hogy ha Európa nem képes egységesen fellépni a külső határvédelem területén, akkor a schengeni rendszer egésze összeomolhat.

"Ha az Európai Unió a saját közös egyezményeinek nem tud érvényt szerezni, és a schengeni külső határvédelem nem működik, akkor az egyes nemzetállamok a saját határaikat fogják védeni a schengeni határokon belül. Ez pedig azt jelenti, hogy az az utazási szabadság - a személyek és az áruk szabad áramlása - ami az Európai Unió egyik fontos alapköve, kerül veszélybe" - mondta a politikus.

Gulyás Gergely szerint Görögországban kellene megállítani a kontinensre nehezedő migrációs nyomást, ha pedig a görögök erre nem hajlandók, akkor enne következtetéseit kell levonni. Arra a kérdésre, hogy így indítványozni fogják-e, hogy kizárják Görögországot a schengeni övezetből, a politikus a következőket mondta:

"Szerintem ilyen indítványt nem kell tenni, egész egyszerűen aki nem tud eleget tenni a saját schengeni külső határvédelem kötelezettségének, az önmagát fogja kizárni Schengenből, hiszen akkor az azt követő első határt kell védeni, és akkor abban az országban fognak feltorlódni azok az emberek ,akik a migrációs áramlattal Európa felé érkeznek. Akkor majd ez az állam is rájön, hogy neki is érdeke az, hogy a külső határvédelemre vonatkozó uniós kötelezettségét teljesítse" - fogalmazott az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy ha Európa határvédelme már működik, akkor meg kell fontolni, hogy milyen államközi információcserére van szükség ahhoz, hogy a migráció által megnövelt terrorfenyegetettséget mérsékelni lehessen.

Hanganyag: Sigmond Árpád