eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Várba tartanak a minisztériumok

Erősíteni kell a budai Vár kormányzati funkcióit - hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés Kulturális bizottságának szerdai ülésén, ahol beszámolt az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) költözéséről és a tervezett Csontváry Múzeumról is.

Éves meghallgatásán a miniszter képviselői kérdésekre válaszolva beszámolt arról, hogy a Belügyminisztérium (BM) az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Szentháromság tér 6. szám alatt kap helyet.

A budai Vár a magyar államhatalom végrehajtó központjának épült, így logikus a kormányzati szervek odaköltöztetése - érvelt a kormánydöntés mellett, hozzátéve: a modern infokommunikációs technológiának köszönhetően már nem az iroda a legfontosabb a kormányzásban, a BM és NGM jelenlegi épületének értékesítése vagy bérbeadása pedig fedezi a várbeli beruházások költségeit.

Lázár János elmondása szerint az OSZK központját a tervek szerint a Magyar Rádió korábbi épületeiben, a Nemzeti Múzeum mögött alakítanák ki, végleges döntés azonban nincs: a 30-40 milliárdos beruházásra ötletpályázatot írnak ki, amelynek az eredménye lehet akár zöldmezős beruházás is.

A meghallgatáson a miniszter kijelentette, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a nemzeti kultúra. A Miniszterelnökség nem konkurál az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturális Államtitkárságával, az épített örökség védelméért felelős tárcaként azonban a magyar kultúra egy nagyon fontos részével kapcsolatban vannak feladatai - jegyezte meg.

A területet felügyelő L. Simon László államtitkár beszámolója szerint az újragondolt örökségvédelmi rendszer négy pilléren nyugszik, ezek közül az első az egységes örökségvédelmi intézményrendszer kialakítása. Ez a Forster Központ létrehozása és megerősítése révén megtörtént, de a parlament új örökségvédelmi törvényt is elfogadott, amely több szintűvé tette az örökségvédelmet. A műemlék épületek így gazdasági értelemben is hasznosíthatóvá váltak, hiszen az államnak nincs lehetősége arra, hogy minden műemléket maga újítson fel - emelte ki, hozzátéve: inkább ösztönözni kell a tulajdonosokat, részben adókedvezményekkel, részben jogszabály-módosításokkal.

A másik három pillér konkrét műemlékek felújításáról szól: a Nemzeti Hauszmann Terv a budai Vár megújítását célozza, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram pedig olyan kiemelt műemlékek rekonstrukcióját, amelyek fontos részét képezik a nemzeti identitásnak és az egyetemes kultúrának is - számolt be L. Simon László, hozzátéve: programot dolgoznak ki a népi építészet emlékeinek megőrzésére, a világörökségi területek kezeléséről pedig már új törvény is született.

Lázár János szerint óriási adóssága az államnak a rossz állapotú templomok és temetők, nemzeti nagyságok nyughelyeinek felújítása, ezzel kapcsolatban is projektek indulnak majd, ahogy felmérendő az állam által használt történelmi épületállomány is. Fontos azonban a felújított műemlék épületeknek funkciót is találni, hiszen a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy több esetben a megújult műemlékek üresen állnak.

Halász János (Fidesz) a Csontváry Múzeum és a Liget Budapest projekt állásáról érdeklődött. Hiller István (MSZP) úgy vélte, hogy "ostoba, aki a budai Vár felújítását ellenzi", de nem helyes, hogy azt kormányzati negyeddé teszik; a Belügyminisztérium "vért fog izzadni" azokban az épületekben, ahová elhelyezni tervezik.

Ikotity István (LMP) az uniós források felhasználására, Dunai Mónika (Fidesz) a Makovecz-örökség sorsára, Kunhalmi Ágnes (MSZP) Magyar Művészeti Akadémia (MMA) állami finanszírozására kérdezett rá, Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnöke és Szabó Szabolcs (Együtt)pedig a Miniszterelnökség által kiépített kutatóintézet-hálózat célját tudakolta.

Válaszában Lázár János hangsúlyozta a kertrekonstrukciók fontosságát, kiemelve a Nemzeti Múzeum kertjét is. Mint hozzátette a Városliget esetében "vannak, akik a zöld dzsumbujt összetévesztik a parkkal", az ott álló történelmi épületek felújításának szükségességét azonban senki nem vitatja.

A miniszter szerint a Liget projektet össze kell kapcsolni a Nyugati pályaudvar felújításával és környékének rendezésével. A Városligetben a legfontosabb a zöldfelület, de olyan pontokon, ahol eddig is épületek álltak, lehet új épületeket létrehozni. A projekttel "olyan építészeti minőség jön létre, amely talán versenyképes azzal, amit az elődeink létrehoztak" - jegyezte meg.

A miniszter felidézte, hogy ő vetette fel egy budapesti Csontváry Múzeum ötletét, mert érdemes mérlegelni Csontvárynak azt az elképzelését, hogy hat általa meghatározott műből jöjjön létre egy múzeum a fővárosban. "Ennek az álomnak a megvalósítására" ötletpályázatot hirdetnek, de egyelőre nem biztos, hogy a terv meg is valósul - tette hozzá.

A miniszter elmondása szerint a kultúra területén nehéz EU-s forrásokat találni, máshol pedig az Európai Bizottságnak vannak "szürreális elvárásai", nem szabad azonban a bizalmat úgy rombolni, ahogyan azt az Országos Roma Önkormányzat tette.

Makovecz Imrének tucatnyi megvalósítható terve maradt fenn, a kormány kész is bizonyos épületek megépítését finanszírozni - közölte.

Lázár János szerint hosszú távon nem a legjobb megoldás, hogy a magyar állam a legnagyobb kultúrafinanszírozó, ezért támogatandó az a törekvés, hogy az MMA képében az államtól teljesen független szervezet jött létre, amely támogatásokat oszt, szervezi a kulturális életet. "Ha valaki kritizálja az MMA működését, lépjen be és szavazzon" - javasolta a miniszter, aki szerint bizonyos speciális részkérdésekkel foglalkozó kutatóintézetek megérdemlik "az állam figyelmét".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×