eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Palkovics: Piacképes diplomát kell a hallgatók kezébe adni

A tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, az Óbudai Egyetem napján.

Az államtitkár azután beszélt erről, hogy átvette az intézmény vezetőségétől az egyetem fejlesztési elképzeléseit tartalmazó dokumentumot, amely egy olyan intézményi modell leírása, amelynek alapján az egyetem a műszaki fejlesztés, az innováció, valamint egy új típusú oktatás központja és katalizátora, egyben a helyi közösségi élet színtere lenne.

Palkovics László szerint fontos, hogy a hallgatók olyan diplomát kapjanak, amely megfelel a munkaerőpiac elvárásainak. Ezt célozza a felsőoktatási stratégia is, amely egy keret, amit tartalommal kell megtölteni - fűzte hozzá.

Közölte, a hallgatókkal szemben támasztott követelmények nőttek az utóbbi években, emelkedett például a bejutáshoz szükséges minimumponthatár és szigorodtak az ösztöndíj elnyeréséhez szükséges feltételek. A ponthatárral kapcsolatban megjegyezte, úgy tűnik, a diákok fel tudtak készülni a változásra, így valószínűleg nem okoz majd gondot az sem, ha kötelező lesz a nyelvvizsga a bejutáshoz.

Hangsúlyozta, nemcsak a követelmények növekedtek, hanem a lehetőségek is. Megemlítette a felsőoktatási bérrendezés elindulását, a doktori képzés átalakítását és a duális képzés bevezetését.

A további tervek közül beszélt a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók és az Erasmus-programban részt vevő magyar tanulók számának növeléséről, valamint a jövőre elinduló Új Nemzedék Kiválósági Programról, amely kutatási ösztöndíjakat biztosít majd a gimnázium utolsó évétől a doktori fokozat megszerzéséig.

Az egy évvel ezelőtt bevezetett kancellári rendszerről azt mondta, a kancellárok megjelenése a magyar felsőoktatást stabillá és finanszírozhatóvá tette.

A rendezvényen az egyetem stratégiai szerződést írt alá az orvosi eszközök gyártásával foglalkozó BBraun céggel. Az együttműködés célja, hogy erősítse a gyakorlatorientált oktatást. Kiemelt helyen szerepel az együttműködésben a mérnökinformatikus mesterképzés támogatása, fejlesztése az ipari tapasztalatok, elvárások alapján, főként az egészségügyi mérnökinformatika területén.

Megállapodást írt alá az intézmény a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal is. Ez alapján a két fél közösen kíván hozzájárulni ahhoz, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka tovább éljen. Szeretnék népszerűsíteni a hallgatók körében az alapítvány által létrehozott Széchenyi Szabad Akadémia előadásait, illetve szabadon választható tárgyként terveznek egy kurzust, amely gróf Széchenyi István szellemi hagyatékát, a magyar iparfejlődés érdekében kifejtett munkásságát tárgyalná.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×