Mauritánia felé veszik az utat a migránsok?

Infostart
2015. november 23. 14:37
Új útvonalakat keresnek az illegális bevándorlók Európába - mondta az InfoRádiónak a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Horváth Dániel arra számít, hogy a migránsok a tél és a kerítések miatt Nyugat-Afrika és a nyugat-mediterrán felé veszik az irányt. A szakértő egyetért azokkal, akik szerint a bevándorlók száma nem fog csökkenni.

"Egymillióra tehető azoknak a száma, akik az év folyamán Európa kapuin belépnek. Az Európai Bizottság a következő években két és fél-három millióra teszi a lehetséges érkezők számát" - mondta Horváth Dániel a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az InfoRádiónak.

Hozzátette: a válsággócokban - és itt nem csak a polgárháború sújtotta térségre gondolunk, hanem olyan térségekre is, ahol a klímaváltozás miatt minden korábbit meghaladó mértékű és létszámú mozgással lehet kalkulálni az elkövetkezendő időszakban - egyes szakértők szerint még az Európai Bizottság számításait is meghaladó embertömegre kell számítani.

"Én tartózkodnék attól, hogy ezt a jövő évre vetítsük, az egyetlen hivatalos és megalapozott kalkulációnak úgy gondolom, hogy az Európai Unió előzetes becsléseit lehet tekinteni" - hangsúlyozta a kutató.

Mint mondta, a migránsok új útvonalakat is találhatnak, elsősorban Mauritániát, mert oda vízummentesen léphetnek be, és onnan embercsempészek segítségével a Szaharán át, Malin keresztül egészen Marokkóig, Algériáig, onnan pedig a spanyol partokhoz, vagy a líbiai partoktól Olaszország felé vehetik az irányt.

"Jelenleg még nem tömeges ez a mozgás, de növekvő tendenciát látunk" - fűzte hozzá Horváth Dániel.

A kutató szerint ez sok szempontból nehezebben teljesíthető és költségesebb útvonal, de a nyugat-balkáni térség háttérbe szorulhat, mert az európai országok korlátozó intézkedései teret nyertek az elmúlt időszakban.

"A tél közeledtével a sokkal jobb klimatikus kondíciókat biztosító nyugat-mediterráni térség a korábbinál jóval nagyobb intenzitással kerülhet előtérbe" - mondta Horváth Dániel.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást