Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkent a kábel- és fémlopások száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Államvasutaknál (MÁV) két év alatt a hatodára csökkent a kábellopások száma, a fémlopásoké pedig a harmadára, amelyet a fémkereskedelemről szóló, két éve bevezetett szabályozás sikerének tulajdonít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a MÁV Zrt.

A tárca, az adóhivatal, valamint több közszolgáltató - az Elmű, a MÁV és a BKV - közösen értékelte a jogszabály bevezetésének eredményeit, megállapítva, hogy az adatok alátámasztják a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2013-ban kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendeletei létjogosultságát - ismerteti az NGM és a MÁV az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a fémkereskedelmi szektor tisztulása érdekében a MÁV a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzéseket.

Az idén november 4-ig összesen 2045 darab fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak, ebből 948 esetben állapítottak meg jogsértést a NAV munkatársai. Az adóhatóság vámszervei összesen 137 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, ezek eredményeként összesen mintegy 956 millió forint bírságot szabtak ki, a fémkereskedelmi ellenőrzések során pedig több mint 8700 tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le - közölték.

Kedvezőek a változások a MÁV Zrt.-nél is: szabályozás bevezetését megelőző időszakban jellemző több száz esethez képest, 2015-ben eddig összesen 57 kábellopást, rongálást követtek el a Magyar Államvasutak területén. A vasúttársaság számára különösen fontos a fémlopások visszaszorítása, mivel ezek esetenként veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát is.

A közleményben leszögezik: a fémlopások visszaszorításával sikerült megóvni a kulturális javak egy részét, amely a közszolgáltatóknak is jelentős anyagi megtakarítást jelent.